'Blaricum aan Zee 2.0'.
'Blaricum aan Zee 2.0'. Foto: BAZ

Blaricummermeent wil 'Blaricum aan zee'

Blaricum Veel bewoners van de Blaricummermeent zien Blaricum aan Zee 2.0 wel zitten. Over een door Meent-bewoonster Nelliette van Wijck geplaatste poll met betrekking tot het bijzondere project op de besloten Facebookpagina Ditjes en Datjes zijn meer dan honderd mensen enthousiast. Zij zeggen in ieder geval 'ja graag' tegen het plan. Het comité 'Blaricum aan Zee' is ondertussen opgericht. "Wij omarmen het."

Op dinsdag 20 februari wordt het plan besproken tijdens het rondetafelgesprek (RTG) en mogen burgers inspreken. Dat gaat Van Wijck doen namens het comité 'Blaricum aan Zee'. Zij woont met haar gezin nu vijf jaar in de Blaricummermeent en haar lijkt het heerlijk om na een werkdag af te zakken naar het strand om mensen te ontmoeten of met haar man en kinderen in de bistro een sateetje te eten.

Hoogwaardig

'Blaricum aan Zee' is overigens niet bedacht door de bewoners van de nieuwe wijk. In het stedenbouwkundigplan staat dat het recreatiegebied Voorland Stichtsebrug wordt ontwikkeld tot hoogwaardig recreatiegebied. Het huidige zandstrand wordt opgewaardeerd en uitgebreid met enkele voorzieningen en er worden twee typen strand (zand en gras) geïntroduceerd.
De Blaricummermeent-bewoners, die tijdens de bouw met talloze regels (van esthetisch, duurzaamheid tot straatbeeld) rekening moesten houden ("wij moesten vijf keer terug naar de tekentafel", zegt Van Wijck), vinden dat er nu doorgepakt moet worden met de opwaardering van het gebied aan de Stichtseweg. Vandaag de dag is het als 'walhalla' omschreven stuk grond nog steeds een vlag op een modderschuit. Het ligt vaak vol poep, met als enige voorziening een toiletgebouwtje waar zelden iemand gebruik van maakt omdat het smerig en kapot is. Het is het hele jaar door geen prettige plek om te zijn. "Het is er onverlicht, onguur, eng en er schijnt gedeald te worden." En terwijl de bewoners van de Blaricummermeent met allerlei toeters en bellen rekening moeten houden en hoogwaardig moeten bouwen, is er nu een megadiscussie over het wel/niet realiseren van 'Blaricum aan Zee' ontstaan. Van Wijck begrijpt dat niet. "Ik wil graag weten hoe de politieke partijen in Blaricum in het plan staan. Een aanpassing kan ook friettent betekenen, maar dat kan en mag de bedoeling niet zijn."

De RTG begint dinsdag 20 februari om 20.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis aan de Kerklaan 16 in Blaricum.