JOGG- en buurtsportcoach moet inwoners uit hun stoel krijgen

Blaricum De gemeente Blaricum gaat jaarlijks 29.000 euro uittrekken voor een JOGG- en buurt/beweegsportcoach. Daarbovenop komt nog een rijkssubsidie van 25.000 mille. Totaal is er dus 54.000 euro beschikbaar om de inwoners van Blaricum - jong en oud - in beweging en op gezond gewicht te krijgen en te houden.

Voor de coaches is 1,25 fte (fulltime-equivalent) beschikbaar. In de praktijk is het mogelijk dat twee, drie of misschien wel vier personen deze functies gaan invullen. Dat is afhankelijk van de activiteit. "Momenteel wordt geïnventariseerd aan welke activiteiten er behoefte is. Daarna wordt bij die behoefte een beweegcoach gezocht", laat een woordvoerder van de gemeente weten. Om senioren aan het bewegen te krijgen - en hen daarmee uit een isolement te halen - gaat de beweegcoach zorginstellingen en wijkcentra langs. Ook wordt contact gelegd met de sociale wijkteams om de behoefte aan bewegen ter sprake te brengen in de zogenaamde 'keukentafelgesprekken'. Om de jeugd te bereiken wordt BEL-breed het boekje 'Sjors Sportief' uitgegeven. Hierin kunnen alle sportverenigingen zich presenteren en aanbiedingen doen voor proeflessen. Het boekje is begin maart klaar en wordt dan via de basisscholen verspreid.
Doel van de coaches is om de inwoners van Blaricum te informeren over gezond leven. En dat betekent niet alleen goed eten, water drinken, bewegen, maar ook een goede nachtrust. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch is aangesloten bij het landelijke JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en geeft als voorbeeld dat elders in het land bij een buurthuis een grote moestuin is aangelegd. Dan ben je niet alleen gezond en goed bezig, maar hef je - volgens haar - ook de verloedering enigszins op. Ook heeft JOGG landelijk convenanten gesloten met bijvoorbeeld Albert Heijn om het aanbod bij de kassa te veranderen door op ooghoogte gezonde tussendoortjes te presenteren in plaats van minder goede producten die voor het grijpen liggen.

Op 13 maart is er voor de inwoners van de BEL-gemeenten een informatieavond in De Hilt in Eemnes. Die begint om 19.30 uur.