De bouwplek waar het kunstenaarshuis gaat komen.
De bouwplek waar het kunstenaarshuis gaat komen. Foto: Bob Awick

Bomenkap op nieuwe locatie Rosa Spier Huis mag doorgaan

Het kappen van ruim tweehonderd bomen mag doorgaan. De bezwaarmakers hebben het kort geding bij de rechter verloren.

Laren De bomenkap aan de Hector Treublaan kan hervat worden. De voorzieningenrechter in Utrecht heeft het kort geding dat de bezwaarmakers tegen de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis twee weken geleden aanspanden, ongegrond verklaard.

Volgens de voorzieningenrechter is de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan 2 in Laren terecht afgegeven. Dit is de conclusie van de voorzieningenrechter naar aanleiding van het kort geding dat bezwaarmakers tegen het nieuwbouwproject hadden aangespannen.
Aan de Hector Treublaan worden een zorg- en cultuurgebouw en 92 zorgappartementen gebouwd en daarvoor moeten 233 bomen wijken. Twee weken geleden eisten de bezwaarmakers, waaronder de Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier en een bewoner van de Hector Treublaan, dat de gemeente Laren onmiddellijk zou stoppen met de bomenkap. De omgevingsvergunning voor de nieuwbouw zou vorig jaar juli onterecht zijn afgegeven, omdat de gemeente in het publiceren rondom het verlenen van de omgevingsvergunning onduidelijk was geweest. De voorzieningenrechter stelt de gemeente in het gelijk. Zij heeft op een juiste wijze het verlenen van de omgevingsvergunning voor het nieuwbouwproject bekendgemaakt. Volgens de bezwaarmakers was de gemeentelijke publicatie op 28 juli 2017, waarin de gemeente aankondigde dat er een omgevingsvergunning aan het Rosa Spier Huis was verleend, misleidend. In de publicatie stond dat de vergunning op 10 juni was verzonden en dat bezwaar binnen zes weken kon worden aangetekend. Volgens de bezwaarmakers wisten zij niet dat die zes weken ingingen op 10 juni. Zij gingen uit van 28 juli en waren daardoor te laat met het aantekenen van bezwaar tegen de nieuwbouw.

Artist's impression van het nieuwe Rosa Spier Huis.