Statenlid Claudia Weemhoff (l) en Ellen van Brakel van D66 Laren overhandigen de taart aan Martin Zwanikken.
Statenlid Claudia Weemhoff (l) en Ellen van Brakel van D66 Laren overhandigen de taart aan Martin Zwanikken. Foto: D66 Laren

Taart voor SRV-man Martin Zwanikken

Laren/Blaricum D66 Laren heeft haar jaarlijkse valentijnstaart aan SRV-man Martin Zwanikken gegeven. "Niet dat hij dit werk als vrijwilliger doet, maar hij is voor al onze, vaak alleenstaande, oudere inwoners heel erg belangrijk. Hij doet voor hen meer dan alleen de boodschappen voorrijden", aldus Ellen van Brakel van D66 Laren.

"Het is schrijnend te moeten constateren dat Zwanikken voor de ouderen soms het enige contact is dat zij een maal per week hebben met de buitenwereld. Hij werkt dan ook tot in de late uurtjes van de avond door. Voor een praatje, en nooit te beroerd om eerst even het boodschappenlijstje op te halen, daarna de boodschappen op de keukentafel te zetten, deze ook nog uitpakt en in de koelkast zet als het moet."

Het werk van Zwanikken begint al vroeg in de ochtend. Van Brakel: "Vrouw en kinderen werken dan, voor schooltijd, al jaren alle dagen mee om de wagen te bevoorraden. Daarna is het eerst de grote bestellingen rondrijden met het bestelbusje en pas na de middag rijdt hij dan de wijken in. Want ja, zoals Martin zelf zegt: je kunt natuurlijk niet al voor tienen bij deze ouderen aan de deur kloppen. Dan is de wijkzuster nog niet langsgeweest om ze aan te kleden." Martin Zwanikken is volgens Van Brakel een bescheiden Larense jongen met het hart op de goede plaats.

Blaricum

Ook D66 Blaricum deelde gebak uit. Heidi Stappers en Kimmy Visser, de beheerders van de BuurtpreventieWhatsAapp van De Blaricummermeent, kregen allebei een appeltaart. Zij hebben enorm succes met bijna vijfhonderd deelnemers op de WhatsApp. De Blaricumse D66-fractievoorzitter Carin Francken: "Zij beheren de app met ferme hand. Geen ruis op de lijn, is het beleid. Daardoor is de app effectief en succesvol. Ook zijn zij de motor achter de buurt-AED's. Door deze initiatieven wordt de verbondenheid in de buurt versterkt."