Pisnijdige zienswijze naar Haarlem

Laren Het college van Laren heeft een pisnijdige zienswijze met betrekking tot de voorgenomen HBL-fusie naar Haarlem gestuurd. "Preventief en voorlopig", zeggen burgemeester en wethouders daarbij. Er is gekozen om de brief nu te versturen, omdat "het indienen van zienswijzen nadat besluiten zijn genomen veelal te laat komt vanuit het gewenste perspectief van gemeenten".

"Ook gezien de procedure tot nu toe heeft dit ons gemotiveerd om nu al college en Provinciale Staten te informeren over alle aspecten die moeten ondersteunen dat de door u voorgestelde fusie van de gemeenten Blaricum, Huizen en Laren overbodig en zelfs contraproductief is."
Het Larense college blijft erbij dat de procedure bij herhaling niet zorgvuldig is geweest en doet schamper over het zogenaamd gevoerde 'open overleg', want daar is "nimmer echt sprake van geweest". Het college verwijt GS dat er geen grondige, zichtbaar inhoudelijke toetsing heeft plaatsgevonden. "De betrokken gemeenten hebben aantoonbare bestuurskracht en er is geen draagvlak voor fusie aanwezig." Het blijft het Larense college dan ook verwonderen waarom GS de fusie - tegen de wil van de drie gemeenten - willen doordrukken. Zetten GS de fusie desondanks wél door dan moet Haarlem zich volgens de brief aan de Grond- en Kieswet houden en de gemeenteraadsleden een mandaat voor de komende vier jaar geven.