De schapen komen aan bij 't Werckpaert.
De schapen komen aan bij 't Werckpaert. Foto: Tineke Vermeer

Zinkstok: 'Deelname van onze leden was hartverwarmend'

Een loslopende hond in het Bosje van Six zorgde voor veel schapenleed. De viervoeter beet enkele schapen dusdanig dat ze zijn aanval niet overleefden.

Blaricum Door de spontane actie van de Rotaryclub Laren-Blaricum zijn vijf drachtige schapen het begin van de nieuwe kudde Wiltshire Horn Sheep en omdat boer Nico de Jong een goede deal kon sluiten met de veehandelaar in de buurt van Doetinchem kocht hij er direct nog vier ooien bij die in de loop van dit jaar gedekt kunnen worden. Dan schiet het op en kan de kudde aan het eind van dit jaar al behoorlijk uitgebreid zijn.

In december werden enkele schapen van Nico de Jong en Margriet van 't Klooster in de wei aangevallen door een loslopende hond. Twee waren er zo erg aan toe dat ze door de veearts ter plekke moesten worden afgemaakt. Ook in het weiland van de buren was vreselijk huisgehouden. In januari gebeurde het weer. Deze keer kwam een dier er met enkele hechtingen weer bovenop. Maar de schapen zijn schrikachtig geworden en lopen kans op miskramen.

Na een oproep in de krant bleek iemand in een nabijgelegen weiland met een smartphone opnames te hebben gemaakt van de aanval en zo werd bekend om welke hond het ging. Inmiddels is de eigenaar opgespoord en zijn er gesprekken gaande. De politie heeft de hond een muilkorf- en aanlijngebod opgelegd. De eigenaar is bereid om de kosten te vergoeden voor de dierenarts en de overleden schapen.

Jankend

Intussen vond in de eerste week van januari bij de Rotaryclub Laren-Blaricum het traditionele nieuwjaarsdiner plaats en daar ontstond de spontane actie van clublid Huub Zinkstok, die met een intekenlijst langs de tafels ging om de hulpboeren van Zorgboerderij 't Werckpaert aan nieuwe schapen te helpen. Zinkstok: "Ik had het verhaal in de krant gelezen en had zo met ze te doen. Nico de Jong heeft daar jankend een halfdood schaap uit de sloot gehaald waarvan de kaak was opengescheurd. Natuurlijk konden wij het leed en de schrik niet ongedaan maken, maar we konden ten minste helpen om nieuwe schapen te kopen. We hebben altijd een bijzonder warme relatie met de zorgboerderij gehad. De deelname van onze leden was hartverwarmend. Een goed schaap is niet goedkoop, wist ik, dat kost minstens tweehonderdvijfenzeventig euro. Na het diner konden we Nico melden dat hij sowieso vijf nieuwe schapen kon kopen. De boosdoener was toen nog niet bekend, dus bij de zorgboerderij waren ze dolblij. Vorige week zijn we symbolisch het geld gaan brengen en kon Nico de koop sluiten, vandaag (maandag, red.) hebben we de actie afgerond met een mooie groepsfoto van de hulpboeren met een van hun nieuwe Wiltshire Horn Sheep."
Nico de Jong had tot nu toe Texelse schapen, maar hij besloot na overleg met zijn zoon Joep, die in Wageningen heeft gestudeerd en te zijner tijd de boerderij gaat overnemen, om over te stappen op een ander ras. Wiltshire Horn is een oeroud ras. Uit opgravingen blijkt dat ze al voor de Romeinse tijd bestonden. Ze staan bekend als weerbaar tegen allerlei ziektes, zowel de rammen als de ooien hebben hoorns om zich te kunnen verdedigen en ze hoeven niet geschoren te worden, maar hebben een ruiende vacht. Daarnaast worden ze gefokt vanwege hun vlees. Een bewuste keuze, want schapenwol brengt tegenwoordig niets meer op. "Als straks de lammetjes worden geboren zal er zeker één naar jullie vernoemd worden", lachte Nico maandag geheimzinnig.