Tijmen Smit is niet meer beschikbaar als wethouder.
Tijmen Smit is niet meer beschikbaar als wethouder. Foto: Bob Awick

Voor wethouder Tijmen Smit viel er een lijk uit de kast

TIJMEN SMIT Wethouder Tijmen Smit (Larens Behoud) kwam er kort na zijn aantreden achter dat hij was begonnen aan een lastige klus, want al snel kwam aan het licht dat er in zijn portefeuille Financiƫn een lijk uit de kast viel.

"Op de begroting van 24 miljoen bleek een tekort te zijn van 1,2 miljoen en nog niet alle kosten, die de gemeente wel maakte, stonden in de begroting. Door te bezuinigen en door samenwerking hebben we dat tekort weten weg te werken en heeft Laren nu weer een overschot. Daardoor hebben we in de afgelopen vier jaar toch veel kunnen doen, maar zijn we wel goed op de centen blijven letten."
In zijn portefeuille Kunst en Cultuur heeft Smit ook het nodige kunnen bereiken. "De samenwerking tussen de culturele instellingen is verbeterd en het is gelukt om kunst en cultuur te integreren in de evenementen. En in mei is elk jaar de Larense Kunstmaand." Daarnaast bleek de noodzaak de evenementen eens tegen het licht te houden. "Die zijn nu kleinschaliger en meer verspreid over het jaar, zijn wat meer op Laren gericht en beter in proportie." Tevens bracht Smit in de regio samenwerking tot stand op het vlak van cultuur en erfgoed. Verder is in samenwerking met Bijzonder Laren het ondernemersfonds van de grond gekomen, ziet Laren er met de kerst schitterend uit en heeft Bijzonder Laren met de winkeliers op elke eerste zondag van de maand de koopzondag met promotieactiviteiten beter in de verf gezet. Tevens kijkt Smit met genoegen terug op de periode in 2015 waarin burgemeester Roest de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella liep en Smit de burgemeester verving. Terecht trots kan wethouder Smit zijn op zijn duurzaamheidsaanpak met objectgebonden financiering, een aanpak die dankzij zijn betrokkenheid uit de koker van Laren komt en nu landelijk tot voorbeeld dient. "Daarmee hoeven mensen hun spaargeld niet te gebruiken voor het verduurzamen van hun huis, maar laten ze de gemeente dat voor hen doen. Hoe dat werkt? Je leent de duurzaamheidsinvestering van de gemeente en jaarlijks betaalt men dan aan de gemeente een bedrag dat lager is dan het bedrag dat voorheen aan de energierekening werd betaald. Mocht men tussentijds verhuizen, dan is dat geen probleem. De 'lening' gaat over op de volgende bewoner."
Tijmen Smit keert niet terug in de Larense politiek, maar gaat per 1 maart aan de slag als interim-lid van het college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie.