Onder de parkeerplaats bij Singer is een opvangbassin gekomen.
Onder de parkeerplaats bij Singer is een opvangbassin gekomen. Foto: Studio Kastermans

Stam: 'Iets kunnen betekenen maakt dit werk bevredigend'

TON STAM Het meest in het oog springende dossier van wethouder Ton Stam (VVD) kwam in de zomer van 2014 letterlijk uit de lucht vallen. Een stortbui van zondvloedachtige proportie zette het centrum van Laren en vele andere plekken in het dorp blank en zorgde voor een miljoenenschade.

"Het werd al snel duidelijk dat dit niet nog eens mocht gebeuren. Niet alleen vanwege de schade, maar ook omdat het smerige rioolwater in de huizen en winkels ook schadelijk is voor de volksgezondheid." De gemeente deed uitgebreide studies naar oplossingen en vond die in opvangbassins bij bijvoorbeeld de parkeerplaats van Singer, in de aanleg van gescheiden riolen bij wegreconstructies en in het afkoppelen van regenpijpen van het vuilwaterriool. "Over dat laatste hebben we wat te licht gedacht, want de kosten voor de burger bleken hier en daar veel te hoog en dat was natuurlijk niet onze bedoeling. Daarom nemen we alles nog eens onder de loep en het voorstel is nu om via een verhoging van de rioolheffing de kosten van de afkoppeling voor rekening van de gemeente te nemen. In de komende maanden gaan we nog uitvoerig met de inwoners communiceren over de oplossing."
Maar er waren ook vrolijker dossiers voor de wethouder. "Er kon voor Larense begrippen redelijk worden gebouwd. Zo werd de Tarcisiushof met achttien sociale huurwoningen opgeleverd, gaat binnenkort de bouw van start op de locaties Houtzagerij en Sint Janshuis en is met de bouw van het crematorium begonnen. Ook is het duurzame nieuwe zwembad gereedgekomen, binnen budget, en zijn Singer en omgeving vernieuwd. Verder hebben we de lokale woonvisie ontwikkeld, met een derde sociaal als bindende voorwaarde. En de fusie van Woningbouwvereniging Laren met Woningcorporatie Gooi en Omstreken is afgerond, met de keiharde toezegging dat Het Gooi en Omstreken 25 miljoen zal investeren in Laren." In de sector sport heeft de gemeente de voetbalvereniging kunnen helpen en de hockeyclub met een forse lening van een wisse dood gered. Tevens kon Stam enkele uit het verleden geërfde hoofdpijndossiers afronden of bijna afronden. "Na ruim acht jaar is de verhuizing van de Scouting Maggy Lekeux naar de Veerweg nu eindelijk ook juridisch rond en de nare kwestie rond Hoefloo 20 wordt nu ook aangepakt."
Indien de VVD na de verkiezing opnieuw deel kan uitmaken van een coalitie, is Ton Stam weer beschikbaar als wethouder in Laren.