Leen van der Pols: 'Wij zijn er om te helpen.'
Leen van der Pols: 'Wij zijn er om te helpen.' Foto: Bastiaan Miché

Leen van der Pols: 'Domme vragen bestaan niet'

LEEN VAN DER POLS Voor wethouder Leen van der Pols (CDA) waren in de afgelopen raadsperiode de transformatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en de Jeugdwet de voornaamste dossiers.

"Dat gaf aanvankelijk veel zorg onder inwoners die daarmee te maken hadden. Laren werkt in die dossiers in HBEL-verband samen met Huizen, Blaricum en Eemnes en nu we een paar jaar aan de slag zijn kunnen we stellen dat we het goed hebben gedaan en dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd. Daarbij heeft het zeker geholpen dat we met vier wethouders van CDA-snit samenwerken, die vanuit hun DNA de zwakkeren in de samenleving willen helpen. We vragen van onze consulenten begrip voor een hulpvraag en geen belerende opstelling. Mensen hebben het recht om gehoord te worden en domme vragen bestaan niet. En dan lukt het altijd wel om in geval van echte nood een oplossing te vinden."
Waar Van der Pols, samen met zijn collega’s Smit en Stam en oud-burgervader Roest, echt trots op kan zijn, is de opvang van vluchtelingen in de Klaas Bout-sporthal ten tijde van de piek van de vluchtelingencrisis. "In de regio werd van alles beloofd. Maar het was wel in dit 'rodebroekendorp' waarvan juist niet veel werd verwacht, dat we onze zaakjes het eerst op orde hadden en we honderd mensen in de sporthal konden opvangen." Ook kwam na jaren van discussie eindelijk een jeugdhonk tot stand. "In het leeggekomen schoolgebouw van De Scheper zijn we met Versa Welzijn aan het experimenteren gegaan en inmiddels is het uitgegroeid tot een jeugdhonk waar in totaliteit zo’n driehonderd jongeren uiteenlopende activiteiten uitvoeren." Daarbij kon Van der Pols ook nog enkele klaslokalen in De Scheper beschikbaar stellen voor de uit haar jasje groeiende basisschool De Binckhorst Sint Jan. Wat aanvankelijk een pijnlijk dossier was, bleek het Brinkhuis met Hart van Laren. Dat was begroot op 80.000 euro per jaar, maar bleek jaarlijks meer dan het dubbele te kosten. Met de insteek 'waar wil je heen met…' zijn er vooral door de wethouder, samen met zijn collega van Financiën, stevige gesprekken met het bestuur geweest. "Dat heeft geresulteerd in het terugdringen van de kosten en het blijven sturen op de middelen, maar wel vanuit de basisgedachte dat het in stand houden van zo’n sociaal-maatschappelijke functie voor alle Laarders in het hart van het dorp wat mag kosten", aldus Van der Pols, die weer beschikbaar is als wethouder.