Niels Rood wil graag zijn wethouderschap voortzetten.
Niels Rood wil graag zijn wethouderschap voortzetten. Foto: Bob Awick

Geen dag was saai, wel boeiend' zegt Niels Rood

NIELS ROOD "Met ontzettend veel plezier, want het was boeiend, spannend en leerzaam", antwoordt Niels Rood (D66) spontaan op de vraag hoe hij terugkijkt op zijn wethouderschap. "Op sommige onderwerpen hebben we echt knopen moeten doorhakken."

Als voorbeeld van een ingewikkelde kwestie noemt de Eemnesser wethouder de sloop van de voormalige Ocrietfabriek. "Hierover is zes jaar gesteggeld, maar daarmee was het probleem niet weg. De fabriek was industrieel erfgoed, maar zat van nok tot kelder vol met asbest. Omwonenden maakten zich daar terecht zorgen over. Al met al ben ik blij dat we op kosten van de eigenaar de fabriek hebben kunnen saneren en slopen." Dit voormalige 'hoofdpijndossier' geeft volgens Rood wel aan tegen welke dilemma's een wethouder aanloopt. "Vaak zijn het onvergelijkbare grootheden waarover je een besluit moet nemen. In dit geval het bewaren van erfgoed versus het gezondheidsrisico en de doorlopende kosten die behoud met zich meebrengt. Dat is lastig, maar maakt het werk ook mooi. Het is geen dag saai geweest."

De raad geeft richting aan, het college moet de raad begrijpen en daarop sturen, vat hij zijn takenpakket samen. "Dat betekent dat besluiten in de raad ook echt gevolgen hebben en zich soms vertalen in pijnlijke maatregelen. Zo hebben we gezegd dat Eemnes in 2030 klimaatneutraal moet zijn. Dat betekent dus zonnevelden langs de snelweg en geen voor het oog aantrekkelijk weiland met schaapjes. We zijn het vrijblijvende echt voorbij." Ook bewoners die invloed uit willen oefenen op de besluitvorming moeten daar tijdig bij zijn, waarschuwt Rood. "We hebben in Eemnes de slechte gewoonte om eindeloos te praten over waar welke voorzieningen moeten komen. Neem bijvoorbeeld het Huis van Eemnes. Het dorp was te klein toen we begonnen met de uitvoering van dit plan. Als raad en college moeten we daarom harder ons best doen om mensen bij de besluitvorming te betrekken, maar hier ligt ook een opgave voor de Eemnessers zelf."
Als de verkiezingsuitslag daar reden toe geeft, wil Rood graag zijn wethouderschap voortzetten. Prioriteiten opnoemen voor een volgend college kan hij in ieder geval: "Eemnes verdient een overkapping over de A27 als deze verbreed wordt. Dat gaat veel tijd kosten, maar we mogen dit dossier niet loslaten en we moeten aangehaakt blijven bij alle partijen die hierover gaan."