Wethouder Jan den Dunnen wil er nog een termijn aan vastplakken.
Wethouder Jan den Dunnen wil er nog een termijn aan vastplakken. Foto: Bob Awick

Jan den Dunnen wil doorgaan als wethouder

JAN DEN DUNNEN "Na een turbulent begin is het college in rustiger vaarwater gekomen en vind ik zeker dat we kunnen terugblikken op een productieve periode", meent Jan den Dunnen (CDA).

"Je begint niet met z'n drieën om daarna afscheid van een partij te nemen. Nee, het begin van deze collegeperiode verdient niet de schoonheidsprijs", oordeelt de wethouder. "Maar als je daarna door je oogharen kijkt en ziet wat er is gerealiseerd op het gebied van zorg, milieu en positieve veranderingen in het dorp, kan ik toch tevreden zijn."

Trots is hij op de kunstgrasvelden die zijn aangelegd voor SV Eemnes. "Het is jammer dat we de discussie over de korrels hebben moeten voeren. Gelukkig bleken deze toch niet schadelijk voor de gezondheid." Een ander belangrijk dossier waarin het college stappen heeft gezet, is de decentralisatie van de zorg. Den Dunnen: "Dit was 'a hell of a job'. In Eemnes hebben we niet gekort op de huishoudelijke hulp. Alleen bij nieuwe aanvragen gaan we kritisch bekijken wat nodig is." Om dit te kunnen doen, heeft Eemnes zelf de landelijke bezuiniging op de zorg opgevangen. Een goede zet, volgens de wethouder. "Hierdoor hebben wij nauwelijks te maken gehad met bezwaarprocedures. Achteraf zeggen andere gemeentebesturen tegen ons dat zij het ook zo hadden moeten doen."

Een dieptepunt in de afgelopen vier jaar vindt hij de weerstand in het dorp rond de huisvesting van statushouders. "Dat had ik niet verwacht", zegt hij eerlijk. "Tegelijkertijd had dit tumult een positieve spin-off, omdat er daarna ook een groep mensen is opgestaan die wel wilde helpen. Daaruit is de Stichting Goede Buren ontstaan met het Taalcafé en de buddy's. Als gemeente zetten we ons samen met hen in om deze gezinnen een thuis te bieden."
Den Dunnen was als wethouder ook verantwoordelijk voor de woningbouw in de Zuidbuurt. "Als ik nu naar buiten kijk zie ik mensen de vloerplaten van het hofje voor senioren neerleggen", zegt hij lachend. "Het is een mooie wijk met een goede uitstraling. Zodra er een fase af is, staan mensen in de rij om hier een huis te kopen. Dat zegt genoeg." Deze collegeperiode was de eerste na zijn pensioen en dat is Den Dunnen goed bevallen. "Ik heb twee keer eerder het wethouderschap met mijn werk moeten combineren en dat is veel zwaarder. Ik heb daarom gezegd dat ik nog best een tijd door wil gaan."