Wethouder Sven Lankreijer.
Wethouder Sven Lankreijer. Foto: gemeente Eemnes

'Ik wil graag wethouder blijven, maar niet in deeltijd'

SVEN LANKREIJER "Ik ben er halverwege de collegeperiode bij gekomen", blikt Sven Lankreijer (PvdA) terug. "Ideaal is dat natuurlijk niet, maar ik moet zeggen dat iedereen zich heeft ingezet om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik kwam in een redelijk warm bad terecht."

Lankreijer is in 2016 benoemd als deeltijdwethouder voor de PvdA in Eemnes na het afhaken van Fractie VandenBerg vanwege de plannen rond de nieuwbouw van De Hilt en de bibliotheek. "Als partij wilden wij in het coalitieakkoord het accent in de woningbouw verleggen van marktwerking naar een evenwichtiger en socialere opbouw in de wijken. Dat is gelukt! Het aantal sociale woningen stijgt in de plannen en ook de relatie met woningcorporatie de Alliantie is goed." Zo is het volgens de wethouder duidelijker hoe het Eemnesser Woonfonds is opgebouwd en vult de Alliantie de wensen die bij de raad en bewoners leven beter in. De toewijzing van deze woningen is nog niet optimaal, geeft Lankreijer toe, om daaraan toe te voegen dat hij daar hard aan werkt. "We willen de wachtlijsten voor sociale huurwoningen terugdringen met een wooncoach. Deze coach kan op verzoek mensen, vaak ouderen die nu te ruim wonen, helpen met het vinden van een kleinere, passende woning. Ook willen we gaan werken met een gewogen loting in plaats van wachtlijsten op basis van inschrijvingsduur. Mensen die met spoed een woning nodig hebben, krijgen dan voorrang. De gemeente Soest heeft hiermee ervaring en kon mij cijfers laten zien waar ik jaloers op ben."
Als wethouder is Lankreijer naast Volkshuisvesting ook verantwoordelijk voor het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) en de Gebiedsvisie voor De Hilt, een takenpakket dat hij in 20 uur per week moet doen. "Ik raad dat niemand aan en ik had het zelf ook niet vier jaar volgehouden", zegt hij beslist. "Ik heb het gevoel dat ik voortdurend achter de feiten aan ren." Toch is hij tevreden over de gebiedsvisie rond De Hilt zoals deze er nu ligt. "Het is een mooi afgerond project, waar een meerderheid van de raad voor is", zegt hij desgevraagd. "Ik vind dat we goed naar de inwoners hebben geluisterd en beargumenteerd tot de huidige visie zijn gekomen." Ook op de ontwikkelingen rond het GVVP kijkt hij met tevredenheid terug. "Het plan wordt breed gedragen in de raad en persoonlijk vind ik het goed dat we fors investeren in fietsvoorzieningen."