Ben Lüken zien we niet meer in de Blaricumse politiek terug.
Ben Lüken zien we niet meer in de Blaricumse politiek terug. Foto: Jacqueline Roest

Wethouder Ben Lüken houdt het in Blaricum voor gezien

BEN LÜKEN Wethouder Ben Lüken (CDA) werd in juni 2014 verrast door de vraag of hij nog beschikbaar was voor een wethouderschap in Blaricum. Niet totaal onervaren (hij was er van 2006 tot 2010 ook wethouder, red.) nam hij de uitdaging aan.

Terugkijkend op deze werkperiode praat hij over een 'collegiaal college'. "Samen hebben we de eindstreep gehaald", zegt hij. De portefeuille die hij toebedeeld kreeg was hem bekend. "Daarin onder meer het sociaal domein. Binnen de HBEL-constructie sociaal domein heb ik me wel vaak gerealiseerd dat de bestuurlijke druk erg groot was en de ruimte lokaal in het preventieve voorveld beperkt. Ik zou het zeker niet nog vier jaar willen doen."
Leuke dingen waren er ook, zoals het Dagje Blaercom (inmiddels twee dagen per week, red. ), het maandelijkse Repair Café, het Taalcafé en de Moeder en Kind-ochtend, somt Lüken op. Ook is hij trots op de verandering in buurthuis De Malbak. Veel meer vraaggestuurd, mede dankzij de inzet van medewerkers van Versa. "En interessant was de uitdaging op het gebied van jeugd door de decentralisatie", voegt de in Weesp woonachtige wethouder daaraan toe.
De samenwerking met de Regio vindt hij goed vormgegeven en de komst van de hoogbegaafde leerlingen naar Blaricum heeft veel werk met zich meegebracht ("en zal ook de komende jaren nog de nodige inventiviteit vragen"). "Voorop zou moeten staan dat er voor kinderen uit Blaricum altijd een plek op een school in Blaricum moet zijn." Een andere zaak waar de wethouder met veel plezier op terugkijk is zijn bijdrage aan de GNR-transitie. "Na een zeer hectische periode zijn daar mooie resultaten geboekt."
Grote dank gaat uit naar de ambtenaren van de BEL Combinatie en de uitvoeringsorganisaties voor het Sociaal Domein in Huizen. "Wat de BEL betreft heb ik grote bewondering voor de mensen die vanuit een in mijn ogen onmogelijke positie drie heren moeten dienen." Toen er weer een bestuurskrachtonderzoek voorlag leek het Lüken een geweldige uitdaging mee te mogen werken aan een volgende stap in de samenwerking. "Als ik zie waar we nu staan is er weinig vooruitgang geboekt. Dat vind ik teleurstellend."
Al met al kijkt de wethouder terug op mooie jaren in Blaricum. "Wat de toekomst ook zal brengen: Blaricum zal altijd Blaricum blijven. Ik wens alle Blaricummers nog veel gelukkige jaren in hun dorp en bedank alle mensen voor hun inzet."