De partijleden uit Laren, Blaricum en Huizen die de juridische strijd tegen fusie willen aangaan.
De partijleden uit Laren, Blaricum en Huizen die de juridische strijd tegen fusie willen aangaan. Foto: Bob Awick

Partijen woedend over inzet van adviesbureau Berenschot

De provincie Noord-Holland heeft adviesbureau Berenschot opgedragen de fusie bestuurlijk voor te bereiden. De ontwikkelingen gaan dus stevig door.

Laren/Blaricum Nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben ook de gemeenten Laren, Blaricum en Huizen een brief ontvangen van de provincie Noord-Holland dat adviesbureau Berenschot de opdracht heeft gekregen om een herindelingsontwerp te maken waarin de gemeenten onderdeel wordt van één gemeente met Huizen en later met Hilversum.

"Het wordt zo langzamerhand complete oorlog", zegt Carien Bölger, fractievoorzitter van Hart voor Blaricum (HvB). "Wij hebben naar aanleiding hiervan een indringende motie opgesteld die we indienen in de raad van Blaricum op 6 maart. We willen daarmee het college opdragen niet deel te nemen aan gesprekken met Berenschot."

Ziedend

Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, is ziedend. "Met deze schoffering is nu de maat echt vol! Zijn ze in Haarlem nu helemaal gek geworden? Er lopen diverse procedures tegen de provincie omdat ze van het fusiedossier een ondoorzichtig rommeltje hebben gemaakt. Commissaris Johan Remkes is de regie al enige tijd kwijt en probeert als laatste redmiddel nu een duur organisatiebureau als een soort haarlemmerolie voor zijn karretje te spannen." Hiermee wordt een maand voor de verkiezingen ten onrechte de suggestie gewekt dat een fusie een gelopen race is, zegt de voorzitter van Larens Behoud: "Niets is minder waar, juist nú zijn de kansen voor het behoud van een zelfstandig Laren groot."

'Non-collaboratie'

Peter Calis, fractievoorzitter van Larens Behoud, neemt concrete actie en roept collega-raadsleden van Laren, maar ook van Huizen en Blaricum, op tot een krachtige 'non-collaboratie'. Calis: "Waarom zouden we meewerken aan een herindelingsontwerp dat de overgrote meerderheid (43 van de 55 raadsleden) helemaal niet wil? Wij weigeren mee te timmeren aan een doodskist voor ons dorp dat springlevend is!"

'Den Haag mag de ramkoers van Noord-Holland niet honoreren'

Klacht

Ook Liberaal Laren, VVD Laren en PvdA Laren hebben uitgesproken niet te willen meewerken aan gesprekken met Berenschot, evenals De Blaricumse Partij, CDA Blaricum en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB). CDA-fractievoorzitter Gerard Knoop kan heel kort zijn: "CDA Blaricum wil geen fusie. Dit pareren kan alleen wanneer we met een stem spreken." Ook zijn Blaricumse collega-raadslid Rob Bruintjes (DAB) is duidelijk en heeft over de hele gang van zaken al een klacht ingediend bij de Europese commissie. "Deze hele procedure mag grondwettelijk niet."

Slachthuis

Jacqueline Timmerman van Liberaal Laren: "De slogan van Berenschot - 'Samen op weg' - klinkt heel vriendelijk, maar is in werkelijkheid het onder dwang begeleiden naar het slachthuis. We zijn toch niet zo naïef hier medewerking aan te verlenen? Het is inmiddels bekend dat we volgens Berenschot geen enkele invloed meer kunnen uitoefenen op zowel het proces zelf als de inhoud van dat proces zodra we met ze meelopen. Dan is er geen weg meer terug; alle deuren vallen dan achter ons dicht en we kunnen geen kant meer op. Wij gaan niet vrijwillig meewerken aan onze eigen ondergang en dus gaan wij onder geen beding praten met Berenschot." Johan de Bondt, de nummer 2 van Lijst 2 (VVD), meldt: "Een schandelijk voorbeeld van machtsdenken dat enorme afbreuk doet aan de lokale democratie en de wijze waarop overheden met elkaar dienen om te gaan."

Ontbrekende info

Wethouder Tijmen Smit twitterde over het door de provincie gepubliceerde Plan van Aanpak voor de herindeling: "Wat mij opvalt is dat relevante documentatie ontbreekt, zoals de zienswijzen op bestuurskrachtmeting, alle correspondentie van de gemeente Laren met de provincie Noord-Holland en tevens de afkeurende reactie van de provincie Utrecht op het hele Arhi-proces. Waarom ontbreekt er info?"

Schijnvertoning

Ook in Eemnes ergeren ze zich groen en geel en is Martijn Gebbink van D66 in het bijzonder verontwaardigd. Gebbink: "Den Haag mag de ramkoers van Noord-Holland niet honoreren." Gebbink noemt de poging van bureau Berenschot een schijnvertoning. "Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bewijzen zichzelf een slechte dienst door Berenschot op tournee te sturen, terwijl er geen enkele intentie is echt te luisteren."
Het college van Huizen heeft voor volgende week een kennismakingsgesprek met Berenschot gepland. Bij het ter perse gaan van deze krant was het rapport bij de raadsleden van Huizen nog niet bekend.

Dictaat

In ieder geval zijn Marian Rebel en Gerard Horst van Dorpsbelangen Huizen ook strijdbaar tegen de provinciale plannen.
"De provincie komt nu met een dictaat, maar onze slogan is 'Samenwerken is oké, maar samenvoegen NEE!' Wij hebben de handen ineengesloten en die ketting is niet te doorbreken", aldus Rebel.