Johan de Bondt: 'Veiligheid is ook zo’n belangrijk punt.'
Johan de Bondt: 'Veiligheid is ook zo’n belangrijk punt.' Foto: Bob Awick

Oud-dijkgraaf Johan de Bondt wil graag steentje bijdragen aan Laren

Laren Aan de keukentafel in zijn huis aan de uiterste zuid-westpunt van Laren spreek ik met Johan de Bondt, oud-dijkgraaf en voormalig gedeputeerde van Gelderland. Hij is een nieuwkomer in de Larense politiek; op plaats 2, direct achter Ton Stam, de huidige VVD-wethouder.

door Henrietta van der Gaag

Een opmerkelijke stap? "Die opmerking heb ik van meer mensen gehoord, maar zo bijzonder vind ik het niet", glimlacht hij. "Ooit was ik fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten, maar ben toen ook gemeenteraadslid in Buren (Betuwe) geworden. Dicht bij de inwoners meedenken en meesturen in de lokale politiek heeft mij altijd na aan het hart gelegen."

"Neem nu de de fusie met Blaricum en Huizen die de provincie Laren wil opleggen. Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de Laarders daar helemaal niets voor voelt. Alleen D66 en CDA zijn voorstander, lijkt het. Gewoon objectief gezien moet je toch constateren dat Laren een fantastisch dorp is met heel veel voorzieningen waar tal van gemeenten jaloers op zijn. De winkels, de restaurants, het zwembad, Singer, de zorginstellingen, het Brinkhuis, 't Bonte Paard, leuke evenementen, een bloeiend verenigingsleven en prima sportmogelijkheden." Volgens De Bondt staat Laren al jaren genoteerd in de top van Nederlands beste gemeenten. "Dat ga je toch niet op een hoop vegen met andere gemeenten. Ik ben ervan overtuigd dat de provincie bakzeil gaat halen. Niet alleen deugde het open overleg niet, maar een probleemanalyse ontbreekt. De fusie kan nooit een oplossing zijn voor niet-bestaande problemen en het draagvlak voor fusie, ook een vereiste, ontbreekt. Niet alleen in Laren, maar ook in Blaricum en Huizen."

Op de vraag welke punten De Bondt nog meer strijdvaardig wil aanpakken, noemt hij de veiligheid in de buurten. "Veiligheid is ook zo’n belangrijk punt. Inbraken, soms met geweld, komen nog steeds veel te vaak voor. Surveillances, camerabewaking en een stevige inzet van buurtpreventieverenigingen moeten wat mij betreft nog meer worden versterkt. En als dijkgraaf heb ik mij jarenlang ingezet voor het waterbeheer. Ik zal die ervaring graag inzetten om de wateroverlast in Laren aan te pakken."
De Bondt woont nu veertien jaar in Laren en heeft Laren in zijn hart gesloten. "Vooral ook om de inwoners zelf. Over het algemeen is men hier vriendelijk en voorkomend en waar nodig behulpzaam. Eigenlijk heel on-Randstads. Dan is het toch voor de hand liggend dat iedereen bereid moet zijn een steentje bij te dragen aan de Larense samenleving. Velen doen dat in het verenigingsleven, in de zorg, of in de kunst en cultuur en ik wil dat de komende jaren graag doen in het gemeentebestuur."