De vergunningen voor de bouw van Hoefloo Estate (nummer 20a) zijn door het college ingetrokken.
De vergunningen voor de bouw van Hoefloo Estate (nummer 20a) zijn door het college ingetrokken. Foto: Bob Awick

Laren trekt bouwvergunning van complex Hoefloo Estate in

De omgevingsvergunningen voor de bouw van appartementencomplex Hoefloo 20a zijn door het college van Laren ingetrokken.

Laren "Er is ruim acht jaar verstreken sinds de oorspronkelijke bouwvergunning en vrijstelling zijn verleend. De gemeente heeft de huidige vergunninghouder herhaaldelijk gewezen op het belang van het doorzetten van de bouwwerkzaamheden. Hier is geen gehoor aan gegeven."

En dus is het geduld van de gemeente Laren met de bouw van het appartementencomplex Hoefloo Estate - 'het gat van Laren' - op. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de verleende omgevingsvergunningen voor de bouw van de vijf appartementen 'met internationale allure', zoals de initiatiefnemers een jaar terug nog meldden, en een villa in te trekken.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat er op korte termijn alsnog bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden. "Gezien het procesverloop en de veranderde inzichten rond het toestaan van appartementen in (bestaande) woningen, is het voortbestaan van deze situatie niet langer wenselijk", schrijft wethouder Ton Stam in een memo aan de raadsleden. Voor de eigenaar - investeringsmaatschappij Voxer - betekent dit besluit dat hij niet aan de slag kan. Doet hij dat wel, dan handelt hij zonder vergunning. En dat mag niet. "Hier kan en zal handhavend tegen worden opgetreden", aldus Stam.

De omwonenden Ineke Spijker en Henriƫtte van Marle zijn blij dat het college na negen jaar eindelijk de vergunningen heeft ingetrokken. Ze hopen dat hiermee een einde komt aan een jarenlange soap. "Burgemeester en wethouders doen eindelijk wat ze al na 26 weken hadden horen te doen. We hebben jarenlang veel druk op het gemeentebestuur moeten uitoefenen, maar hierop werd niet of nauwelijks gereageerd. Ook werden brieven niet beantwoord, de uitspraak van de rechter niet uitgevoerd en vele toezeggingen niet nagekomen."

Misleidend

Daarnaast vonden Spijker en Van Marle de communicatie gebrekkig en misleidend en voelden zij zich niet gehoord. In hun optiek werd de projectontwikkelaar telkens de hand boven het hoofd gehouden. Dat de wethouder ("onder grote politieke druk en dankzij de inzet van Liberaal Laren met D66") nu de vergunningen heeft ingetrokken, is een logische stap. "Na negen jaar vindt er nog steeds geen serieuze bouwactiviteit plaats. Sterker: er is zelfs nooit een appartement verkocht. Maar na alles wat er gebeurd is, geldt voor ons: eerst zien, dan geloven."

Reactie omwonenden: 'Voor ons geldt: eerst zien, dan geloven'

Liberaal Laren heeft zich jarenlang ingespannen om dit onderwerp op de agenda te krijgen - via schriftelijke vragen en moties - en de intrekking van de vergunning af te dwingen. "Wij zijn ontzettend blij dat de omwonenden van de vuilnisbelt verlost zullen worden. Eindelijk gerechtigheid", aldus fractievoorzitter Jacqueline Timmerman.