De route van de fietsverbinding tussen Eemnes en Blaricum.
De route van de fietsverbinding tussen Eemnes en Blaricum. Foto: PR

Plan PvdA voor fietsverbinding BEL-dorpen

BEL Onlangs hebben de BEL-gemeenten - in goed overleg - de GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) vastgesteld. Daarin stond aanvankelijk ook het voorstel om een snelfietsroute aan te leggen over de Goyergracht-Noord tussen Blaricum en Eemnes. Het lieflijke zandpad zou geasfalteerd en verlicht worden. Kosten: circa 1.000.000 euro.

"Gelukkig is dat plan geschrapt", zegt Marcus van den Brink, die namens de PvdA BEL spreekt. "Maar het blijft een goede zaak om voor fietsers prettige verbindingen tussen onze dorpen te realiseren. Dat kan ook veel eenvoudiger. Vorig jaar is in Eemnes al de 'Kernrandvisie Goyergracht' vastgesteld. Daarin staan een aantal goede ideeën voor fiets- en wandelpaden, maar vaak over particulier terrein en dus moeilijk uitvoerbaar."
Volgens de Eemnesser is er echter ook een goede mogelijkheid om tegen beperkte kosten een snelle en aantrekkelijke doorsteek tussen Blaricum en Eemnes te maken. "Leg een fietspad aan over het terrein van de rioolwaterzuivering in Blaricum met een bruggetje over de Goyergracht. Zo kun je op de fiets snel en door een mooie omgeving van Blaricum naar Laren en Eemnes, of lopend een mooi rondje maken. Op het terrein van de RWZI is voldoende ruimte en er ligt al een (ongebruikt) asfaltweggetje. Een hek erlangs en een bruggetje over de Goyergracht en klaar is Kees. Hoe moeilijk kan het zijn?"
Van den Brink laat weten dat dit plannetje nog wel met de beheerders van de RWZI moet worden overlegd. "Maar de waterschappen zijn toch van ons allemaal? De nieuwe verbinding ontlast ook de route door het bosje van Six die voor fietsers niet begaanbaar is. Voor de snelfietsroute is al een goed en goedkoper alternatief over de Te Veenweg langs de oostzijde van de A27.
Kortom, een mooi en betaalbaar plan en een voorbeeld van goede samenwerking tussen de BEL-gemeenten over de provinciegrens heen."