Het team van D66 Blaricum.
Het team van D66 Blaricum. Foto: D66

Vinden burgers fusie verwerpelijk?

BLARICUM Voorstander zijn van een gemeentelijke herindeling in de campagnetijd is geen eenvoudige opgave, zegt Carin Francken, lijsttrekker D66 Blaricum. "De tegenstanders van de herindeling gebruiken leuzen als 'baas in eigen gemeente' en beweren dat al onze inwoners tegen herindeling zijn."

Zij vraagt zich af of het wel klopt dat alle inwoners een fusie van Blaricum met Laren en Huizen verwerpelijk vinden. "Het is onze overtuiging dat dit niet zo is."
Op de website van de gemeente Blaricum staan al alle voor- en nadelen van een fusie zo objectief mogelijk beschreven. "Even een leeswerkje, maar dat levert dan ook inzicht op. Voordelen zijn er financieel misschien pas op langere termijn, maar het gaat vooral om meer gericht en afgestemd samenwerken tussen de gemeenten en vooral ook met de omliggende regio’s Amsterdam, Utrecht en Flevoland. Meer resultaten op velerlei gebied, zoals bereikbaarheid, wonen en werkgelegenheid."
De discussie over een herindeling in deze regio is al ruim tien jaar gaande. Elke keer bloeit er een discussie op als de provincie weer een onderzoek laat doen naar de bestuurlijke kwaliteit van de Gooise gemeenten. En elke keer ebt die discussie weer weg. Francken: "Het is blijkbaar erg lastig om met zo veel burgemeesters, wethouders en raadsleden tot overeenstemming te komen. Ieder heeft zo zijn eigen belangen en opvattingen. Dit moet toch echt beter kunnen."
Herindeling naar drie Gooise gemeenten is de minst ingrijpende stap waar de kans op draagvlak het grootst lijkt, meent Francken. "Bij een herindeling ontstaat een nieuwe werkelijkheid, een gemeente waar wij met elkaar ook weer een gezamenlijk belang hebben, maar meer resultaat kunnen gaan boeken. Juist op die regionale onderwerpen die nu in het gedrang gekomen zijn."