Het Stichtse strand ligt er al jaren troosteloos bij. Mogelijk komt er deze zomer al een tijdelijk strandpaviljoen.
Het Stichtse strand ligt er al jaren troosteloos bij. Mogelijk komt er deze zomer al een tijdelijk strandpaviljoen. Foto: Bob Awick

Blaricum aan Zee gaat door -
Deze zomer al een upgrade?

Goed nieuws voor met name de bewoners van de Blaricummermeent: de raad heeft unaniem ingestemd met het project
'Blaricum aan Zee'.

Blaricum Wethouder Anne-Marie Kennis die zich hierin samen met haar collega’s van Hart voor Blaricum had vastgebeten, is dolblij. Dat liet ze na afloop van de vergadering weten. Ter plekke werd ze gefeliciteerd door raadslid Gerard Knoop (CDA): "Je hebt er hard voor gewerkt."

Jan Geesink, die het plan heeft bedacht, is vooral content met de unanimiteit van de raad. Een prima uitgangspunt om de onderhandelingen met provincie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer te starten. Op z'n vroegst kan met de aanleg van Blaricum aan Zee over twee à drie jaar gestart worden.

Kennis gaat samen met Geesink bekijken of er - naar wens van de raad - al deze zomer een tijdelijke 'strandtent' aan het Stichtse strand kan komen. Ook kon ze de raad al melden dat Staatsbosbeheer toestemming heeft gegeven om het strand met zand op te spuiten. De motie van VVD en D66 voor het op korte termijn opknappen en beveiligen van het strandgebied Voorland Stichtsebrug werd raadsbreed aangenomen.
Nelliette van Wijck, die namens het door haar opgerichte comité Blaricum aan Zee tijdens het rondetafelgesprek (RTG) insprak, voelt zich verheugd: "Wij zijn heel blij met het feit dat er unaniem vóór gestemd is in de raad. Blaricum aan Zee komt zo een stap dichterbij. En dat is goed nieuws voor de bewoners van de Blaricummermeent, maar ook voor de wijken de Bijvanck en het Vierde Kwadrant."

Werkgroep

Jan Geesink heeft gisteren met gemeente en Projectbureau Blaricummermeent een gesprek gehad en wil zo snel mogelijk een werkgroep formeren om zijn plannen uit te werken. Hij hoopt ook dat de Vrienden van het Gooi (VVG), de grote bezwaarmakende partij tegen Blaricum aan Zee, daarbij aanschuift. "Om geen verder tijdverlies te lijden", zegt Geesink. Ook de watersporters worden wat Geesink betreft bij de plannen betrokken.

Geesink wil serieus onderzoeken of het plaatsen van een tijdelijke voorziening gerealiseerd kan worden. Dat heeft hij direct bij de wethouder aangegeven. Een afspraak met een ketenbouwer is ook al gemaakt. "We moeten hiervoor natuurlijk wel alle wettelijke procedures doorlopen, maar er is een zekere bereidheid om een kleine invulling te realiseren waar mensen - zowel binnen als buiten - een kop koffie of een biertje kunnen drinken. Maar we moeten het ook financieel in elkaar vlechten. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar er moet ook riolering en stroom komen, de plaats moet bepaald worden en ook de veiligheid speelt een rol. Want als de keet onbeheerd is, worden 's nachts de ruiten ingegooid."
Een foodtruck zou een alternatief kunnen zijn, maar die verschijnen alleen met mooi weer en willen dan zo veel mogelijk hamburgers en sateetjes verkopen. Vorig jaar was er met een foodtruckondernemer een afspraak gemaakt, maar die is nooit komen opdagen.