Bij de onthulling van het bordje op de Hilversumseweg.
Bij de onthulling van het bordje op de Hilversumseweg. Foto: Bob Awick

Larense VVD-actie voor zelfstandigheid

Laren Een twintigtal VVD'ers heeft langs de Hilversumseweg tegenover La Place een bord onthuld met de tekst 'zelfstandige gemeente'. In een korte toelichting gaf de nummer 2 op de kandidatenlijst Johan de Bondt aan waarom juist nu dit bord werd geplaatst.

Volgens De Bondt is de fusiedwang van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland niet alleen onzinnig, maar maakt de provincie ook enorme blunders: "Er is geen behoorlijke probleemanalyse en dus ook geen schets waaruit zou moeten blijken welke problemen eventueel door de fusie zouden worden opgelost. In de drie betrokken gemeenten bestaat noch bij de gemeentebesturen, noch bij de bevolking enig draagvlak voor zo'n samenvoeging. En ook het zogenaamde 'open overleg' blijkt een wassen neus te zijn."

Wakker schudden

Met deze actie, waarbij langs de vier invalswegen van Laren de actieborden zijn geplaatst, hoopt de VVD de bevolking wakker te schudden en te overtuigen dat de VVD bereid is voor Laren te vechten.

Raad van State

"Het is nog lang geen gelopen race", zegt De Bondt in zijn toespraak. "Na GS in september komen ook Provinciale Staten aan bod. Zouden zij GS steunen, dan gaat er een voorstel naar de minister. Vervolgens is de Raad van State aan zet en daarna de Tweede en Eerste Kamer. Bij al die instanties zal de VVD in verzet komen." Hij verwees ook naar de gemeente Landgraaf waarvan de gedwongen fusie recent nog door de minister werd afgeblazen.
De plek waar het eerste bord werd geplaatst - bij de fietstunnel - is onverwachts nog extra actueel. Enkele dagen geleden heeft GS besloten om de gevaarlijke helling, waar al veel ongelukken zijn gebeurd, niet aan te passen. Er waren goede afspraken, het geld ervoor was gereserveerd, maar ook deze afspraken worden nu door GS geschonden. "Maar goed," aldus De Bondt, "dat Laren zelfstandig is en dus ook hiertegen kan opkomen, voor de veiligheid van haar inwoners."