V.l.n.r.: Ben Lüken, Leen van der Pols, Janny Bakker, Jan den Dunnen en Marianne Verhage.
V.l.n.r.: Ben Lüken, Leen van der Pols, Janny Bakker, Jan den Dunnen en Marianne Verhage. Foto: BEL Combinatie

Digitaal Sociaal Plein - 'Hoe je van theorie naar praktijk komt'

BEL-wethouders Den Dunnen, Lüken en Van der Pols hebben samen met de Huizer collega's Bakker en Verhage het vernieuwde Digitaal Sociaal Plein geopend.

BEL "De site bevat nu veel meer informatie. Zo kunnen mensen die al zorg krijgen met hun DigiD hier zien welke zorg dat is, je kunt er een klacht indienen, degene waarvan je zorg krijgt waarderen, maar vooral ook advies en informatie vinden als je nog geen hulp krijgt", legt de Huizer wethouder Verhage uit.

Inwoners die op zoek gaan naar de informatie op de eigen gemeentelijke website komen uiteindelijk ook terecht op informatie die allemaal aan digitaalsociaalpleinhbel.nl is gelinkt. "Maar voor mensen die digibeet zijn en moeite hebben om de juiste informatie te vinden, blijft er altijd een contactpersoon bestaan waar ze terechtkunnen", aldus de Blaricumse wethouder Lüken.

Nieuwe werkwijze

De site sluit aan op de nieuwe werkwijze die de afdeling Sociale Zaken voor Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) hanteert. "Dat hebben we beschreven in het boek 'Wat nodig is'. Dit is voor professionals die willen weten hoe wij werken", legt wethouder Bakker uit Huizen uit. "Wij werken namelijk met één contactpersoon voor mensen die hulp nodig hebben. Zij krijgen ook het mobiele nummer van deze persoon en kunnen rechtstreeks bellen als dat nodig is." Aan het woord komen consulenten, hulpvragers, beleidsambtenaren, de projectleider Sociaal Domein en wethouder Janny Bakker.

Gekoppeld

Komt er iemand voor een traplift, schuldhulpverlening of een uitkering, dan wordt er iemand gekoppeld aan de persoon die daar het meest verstand van heeft. Blijkt er meer nodig te zijn, dan kan de contactpersoon dat ook regelen.

'Ik heb het boek al aan onze raadsleden uitgedeeld'

Minister

Bakker mocht eerder het boek overhandigen aan minister Hugo de Jonge. "Hij is ook op de hoogte van onze methode - die uniek in Nederland is - en wil dat dit overal toegepast wordt. Vandaar ook dit boek, dan kan iedereen erover lezen." De minister staat dan ook met een quote op de achterkant van het boek. Hij zegt: "De manier waarop bestuurders en professionals in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren in het sociale domein met mensen omgaan zie ik als een voorbeeld van hoe ik dat ook als minister voor ogen heb: niet denken vanuit schotten tussen de verschillende wetten in het sociale domein, maar de mens centraal houden en vervolgens gewoon regelen wat nodig is." Het boekje wordt verstrekt aan professionals en is gedrukt in een oplage van duizend stuks.

Omslag

Volgens de Larense wethouder Leen van der Pols is dat een hele omslag geweest in ambtenarenland. "Vroeger mocht je niets zelf en moest je lijstjes afvinken. Het is mooi dat we dit in vier jaar tijd hebben bereikt."

Gortdroog

De Eemnesser wethouder Jan den Dunnen: "Ik heb het boek al aan onze raadsleden uitgedeeld. Een van hen bladerde erdoor, las wat en zei: "Vier jaar lang hebben we hier gortdroog materiaal over gekregen en nu pas laten jullie zien wat jullie doen. Hoe je van theorie naar praktijk komt."