Birk en Eline winnen de regionale Read2Me!
Birk en Eline winnen de regionale Read2Me! Foto: Bob Awick

Eline en Birk winnen regionale bibliotheekwedstrijd Read2Me!

Laren In het Brinkhuis vond zaterdag een bijzondere wedstrijd plaats: Read2Me! Het is de landelijke voorleeswedstrijd speciaal voor brugklassers. Eline Bijl van het Erfgooierscollege en Birk Schiphorst van SG Huizermaat hebben de wedstrijd, die jaarlijks wordt georganiseerd in de Gooi en Vechtstreek door de Bibliotheek HLB en Bibliotheek Gooi en meer, gewonnen.

Eline was een van de twee terechte winnaars deze middag; zij las voor uit het boek 'Julia's reis' van Finn Zetterholm. Eline was in staat om op een natuurlijke wijze haar publiek te boeien en hield haar zenuwen bijzonder goed onder controle.

Grote pluim

Ook Birk Schiphorst van de SG Huizermaat verdient een grote pluim. Hij was de laatste voorlezer van de middag en las voor uit 'Haaieneiland' van Rob Ruggenberg.
De Huizer blonk vooral uit door zijn levendige en energieke manier van voorlezen. Vanaf het begin hing het aanwezige publiek aan zijn lippen.

Jury

Dat heeft gewerkt want de jury, die bestond uit Lisa Bakker (adviseur educatie ProBiblio), Jeanet Hulleman (vertaalster en tutor Frans) en voorleesopa Martin Buter waren vol lof over Birk. Eline en Birk gaan samen naar de provinciale finale die op 11 april gehouden wordt in de bibliotheek van Amsterdam.

"Het was een bijzonder middag waarin getoond werd dat lezen leeft onder de jeugd", aldus Yanny Vriends van de bibliotheek. De scholieren hebben zich de afgelopen maanden klassikaal of individueel voorbereid door uit boeken voor te lezen die beschikbaar zijn gesteld door de bibliotheken.