Ruim 2,5 uur debatteerde de raad over het rapport van de Rekenkamer, en dus de kwestie BVV'31.
Ruim 2,5 uur debatteerde de raad over het rapport van de Rekenkamer, en dus de kwestie BVV'31.

Dossier BVV'31 met optimisme afgerond

Blaricum Het dossier BVV'31 met betrekking tot de kunstgrasvelden is afgerond. Mede dankzij de VVD-motie van optimisme die samen met D66 werd ingediend, en door de raad unaniem is aangenomen.

Een DAB-motie van wantrouwen tegen wethouder Liesbeth Boersen-de Jong - verantwoordelijk wethouder in de BVV-gate - haalde het niet. Wel gaf zij toe dat zij samen met het college zorgvuldiger had moeten handelen. Zo had ze moeten checken of een geheim memo (beschikbaar voor de raad) wel in het geheime kastje was gelegd. "Dat hebben we niet gedaan, waarvoor mijn excuses." Ook beaamde ze dat de wijze waarop de aanleg van de kunstgrasvelden en de verstrekking van de 600.000 euro heeft plaatsgevonden geen schoonheidsprijs verdient, maar dat het democratisch proces geen geweld is aangedaan. "Het college heeft geleerd van deze evaluatie."
Volgens de Rekenkamer is de raad niet onjuist geïnformeerd. "Onvolledig. Wel bijna volledig, maar niet op tijd. Meer transparantie was gewenst, maar de raad had ook zelf moeten opletten en het college had beter haar best moeten doen. Wij willen als Rekenkamer bijdragen aan reflectie", aldus de voorzitter van dit onafhankelijke orgaan.
VVD en D66 riepen met de motie onder meer op uit deze casus lessen te trekken die nodig zijn om op een goede wijze invulling te geven aan het raadslidmaatschap of aan enige andere functie binnen het Blaricumse openbaar bestuur. "We hopen het op deze manier nooit meer te doen", aldus Christien Dobber (VVD). Haar VVD-collega Dennis van Dalen: "Soms doet gelijk hebben pijn. Dit rapport is een erkenning dat mijn morele kompas klopt." Volgens hem zou het college met het schaamrood op de kaken moeten zitten en hoopt hij dat de coalitie zich niet meer voor de kar laat spannen. De VVD heeft in deze kwestie altijd de onderste steen boven willen halen. Dobber: "En met de conclusie van de Rekenkamer in de hand voelen we ons eindelijk gehoord."