Dolle vreugde bij DorpsBelang in Eemnes.
Dolle vreugde bij DorpsBelang in Eemnes. Foto: Laarder Courant

Lokale partijen de grote winnaars

BEL Het is overduidelijk, de lokale partijen in het BEL-gebied krijgen het voor het zeggen. In Eemnes behaalde DorpsBelang een monsterzege door te groeien van 3 naar 5 zetels.

Liberaal Laren zag een verdubbeling van het aantal zetels (2 naar 4) en Larens Behoud heeft er - boven op de bestaande vijf zetels - een extra weten te veroveren. In Blaricum is nagenoeg niets veranderd. De bestaande partijen behouden hun zetels. Hart voor Blaricum kreeg de meeste stemmen, maar niet voldoende om een extra zetel te pakken. De twee extra zetels die Blaricum te verdelen heeft door de groei van het aantal inwoners lijken hiermee naar Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) te zijn gegaan.
Er waren ook grote verliezers, zoals D66 in Eemnes (van 3 naar 1). Laren heeft geen links blok meer: de PvdA moest haar enige zetel inleveren en nieuwkomer GroenLinks ging ook met lege handen naar huis. In Eemnes wel succes voor de PvdA: Wilma de Boer krijgt versterking van ex-Laarder Marcus van den Brink. De PvdA in Blaricum heeft ook deze verkiezingen het verschil niet kunnen maken en blijft wederom buitenspel staan.
Het opkomstpercentage in Laren was 67,15%. Dat is 0,8% meer dan in 2014. In Blaricum ging in 2014 nog 64,19% van alle stemgerechtigden naar de stembus (nu 60,6%). Eemnes heeft een opkomstpercentage van 68,02%, dat is ruim drie procent meer dan vier jaar geleden.

3