Larens Behoud kriigt een zetel erbij: van 5 naar 6.
Larens Behoud kriigt een zetel erbij: van 5 naar 6. Foto: Leo Janssen

Discussie in Laren over nieuwe coalitie, Hart voor Blaricum door het dolle

De kiezer heeft gesproken. De lokale partijen boekten een grote overwinning. De 'landelijke' hebben een veer(tje) moeten laten.

BEL "Dit is geweldig", zegt Marion Riemens van DorpsBelang. "We hebben dit met grote saamhorigheid voor elkaar gekregen en niet door te katten op een ander. Ons harde werken is beloond." DorpsBelang Eemnes is weer terug op haar niveau van acht jaar geleden. Bij de verkiezingen in 2014 verloren ze twee van de vijf zetels.

Nieuwkomer en lijsttrekker Jan de Zeeuw noemt de uitslag van deze verkiezingen een bloedbad. Hij doelt daarmee op de zetelwinst van zijn partij en het verlies van twee zetels voor D66. De VVD kon ook een zetel inleveren en houdt er twee over. De Zeeuw: "Dit zijn vijf échte zetels. Een ongelooflijk resultaat en echt een droom voor ons. Dit is een heel duidelijk mandaat van de kiezer, die behoefte heeft aan het herstel van de democratie." Hij wil een zo breed mogelijke coalitie vormen en zal daarom met iedereen gaan praten.

Wilma de Boer (PvdA Eemnes) is superblij. "Een verdubbeling van het aantal zetels", lacht zij. Het CDA wist zijn drie zetels te behouden en daar is lijsttrekker Pieter Seldenrijk tevreden mee. Groot verlies voor D66 Eemnes. Martijn Gebbink zegt in een reactie: "We hadden graag wat meer gas willen geven, maar de grootste partij heeft het nu voor het zeggen. We zullen zien waar dat ze brengt. Nu zijn partijen met minder ambitie aan zet."

Blaricum

Bij het horen van de eerste uitslagen zei Liesbeth Boersen-de Jong van De Blaricumse Partij nog: "Ik neem een borrel, want dit wordt helemaal niks.". Ze kan opgelucht ademhalen want de partij die haar zo na aan het hart ligt, wist haar drie zetels te behouden. "Wij zijn meer dan tevreden. We hebben vier jaar lang hard gewerkt en daarvoor de beloning gekregen van de kiezer. We gaan met energie aan het werk om onze verkiezingsbelofte na te komen. We doen wat we beloven", zegt een euforische Boersen. Ook Anne-Marie Kennis van Hart voor Blaricum is door het dolle heen: "Ik heb gehoopt dat de inwoners zouden zien dat ik de afgelopen vier jaar hard mijn best heb gedaan voor Blaricum en dat is beloond."

VVD'er René Wiegel laat weten dat Hart voor Blaricum op de VVD kan rekenen. "We willen graag deelnemen aan het nieuwe college. Een brede coalitie is noodzakelijk met alle fusieperikelen." Rob Bruintjes kan zich een tevreden mens noemen. "Met een heel beperkt budget hebben we hard gewerkt. We zijn tevreden met deze twee zetels. Nu vier jaar aan ons gezicht naar de inwoners werken. Dus ons nog meer laten zien en horen."

'Als ze op de huidige voet verder gaan, ga je voorbij aan de uitkomst'

Laren

De zetelwinst van Larens Behoud noemt lijsttrekker Peter Calis - en mogelijk de nieuwe wethouder - fantastisch. "Een collectieve prestatie van Larens Behoud. We hebben enorm campagne gevoerd en die heeft gewerkt." Calis zal binnenkort de partijen uitnodigen voor de coalitiebesprekingen. Veel wil hij er niet over kwijt, behalve dat de coalitie van de afgelopen vier jaar heeft bewezen een krachtig bestuur voor dit dorp te zijn.

Als het aan de VVD ligt, komt Liberaal Laren niet in de coalitie. "Hun niet-charmante manier van campagne voeren, geeft niet direct aanleiding om met hen zaken te doen", zegt Ton Stam (VVD). "Larens Behoud en de VVD zijn daadkrachtig gebleken en samen hebben we 9 zetels." Maria Klingenberg voelt de bui al hangen: "Als ze op de huidige voet verder gaan, ga je voorbij aan de uitkomst." Dat vindt ook Jacqueline Timmerman: "De twee lokale partijen hebben gewonnen. Volgens de wens van de kiezer zouden die samen verder moeten gaan. Dan neem je de kiezer serieus." Timmerman zou heel graag wethouder willen worden met Ruimte & Ontwikkeling in haar portefeuille.

Leen van der Pols (CDA) keert niet terug als wethouder. "Dat is zuur, maar ik ben voldaan en dankbaar over wat we de afgelopen jaren hebben mogen doen. Het was een kroon op mijn werk. Het CDA is gegaan voor inhoud en niet voor het plaatje. Dat laatste hebben we laten liggen en dat breekt ons nu op." Erwin van den Berg vertegenwoordigt het CDA de komende periode. Chris Bogaers heeft maar vier maanden van het raadslidmaatschap mogen genieten. "Heel jammer", zegt hij. "De komst van GroenLinks is funest geweest."