Burgemeester Van Benthem en een vrijwilligster in actie voor Eemnes Schoon.
Burgemeester Van Benthem en een vrijwilligster in actie voor Eemnes Schoon. Foto: Bob Awick

Dweilen met de kraan open bij de Minnehof

Eemnes De negende Lenteschoonmaak in Eemnes - afgelopen zaterdag - is succesvol verlopen, laat organisator Jaap Groeneveld weten. Met dank aan de scholen heeft de actie weer een record gebroken. Ongeveer 120 mensen zijn de afgelopen week in touw geweest om Eemnes schoon te krijgen.

"Vooraf hadden twee basisscholen hun naaste omgeving al gekuist: de Hobbitstee op dinsdag 20 maart met 60 kinderen en afgelopen vrijdag Merlijn met 30 kinderen. Zij droegen voor het eerst de hesjes met de tekst 'Eemnes Schoon' erop, het ultieme doel van de Werkgroep Eemnes Schoon."
In de ochtend werd in de dorpskom van Eemnes, met Wakkerendijk en Meentweg erbij, door 35 volwassenen en 6 kinderen opgeruimd. Tegelijkertijd werkten twee groepen van elk tien personen in de Heidehoek en 'het eiland van Eemnes' (Gooiergracht en dorpskom aan de Larense kant) de bermen af. In de middag gingen zo’n 15 mensen in andere delen van het dorp aan de slag. Naast de vaste kern waren er ook weer nieuwe gezichten. Daarnaast stak burgemeester Roland van Benthem samen met de wethouders Jan den Dunnen en Niels Rood ook de handen uit de mouwen. Zij liepen elk met een ander of twee anderen.
Groeneveld: "Aanvankelijk was het idee, oppervlakkig gezien, dat er minder zwerfvuil leek te liggen. Voor een deel lijkt dat waar te zijn in bepaalde buurten, maar in andere delen van het dorp was het weer raak met zakken vol. Vooral langs fietspaden en hangplekken van de jeugd. Bij elkaar zijn, met de scholen erbij, ruim twintig grote grijze afvalcontainers gevuld. Afgezien van het gebruikelijke zwerfvuil, zoals verloren wieldoppen, een enkele uitlaat, een deel van een schutting (met de storm weggewaaid?) zijn er deze keer geen opmerkelijke vondsten gedaan."
Ook zijn delen van Eemnes niet geraakt, waar blijkbaar nog nooit iemand iets heeft opgeruimd. "Dat geldt voor Eembrugge, waar snel een resultaat geboekt kan worden. Bij de Minnehof is het dweilen met de kraan open. Er wordt nu serieus over nagedacht om die buitengebieden eens aan te pakken met een herfstactie. Ook individuele personen zijn bereid om tussendoor op te ruimen."

De actie wordt elk jaar ondersteund door de gemeente Eemnes, die gezorgd heeft voor de nieuwe hesjes om de actie een eigen gezicht te geven. Tevens mochten alle deelnemers de ter beschikking gestelde tuinhandschoenen behouden. Deze waren beschikbaar gesteld door de gemeente en tuincentrum De Bruin Tuin & Thuis, ieder de helft van een paar.