De scheidende raadsleden. Op de foto ontbreken Paul Sprey en Willem van den Berg.
De scheidende raadsleden. Op de foto ontbreken Paul Sprey en Willem van den Berg. Foto: Bob Awick

Mooie woorden én spotprent voor scheidende raadsleden

Burgemeester Roland van Benthem heeft maandagmiddag afscheid genomen van acht raadsleden. Hij deed dit met mooie woorden.

Eemnes Voor elk scheidend raadslid was er een spotprent, een bronzen beeldje van kunstenares Elise Does en bloemen. Eemnessers die niet meer terugkeren in de nieuwe raad zijn: Willem van den Berg, Reggie van Berkel, Frans Hagens, Inga Jensen, Frans Postma, Andries Schilt, Paul Sprey en Henk Zunnebeld.

Burgercommissieleden Marlies Polman en Léon Lutterman zijn ook vertrokken. Daarnaast kregen ook de zittende raadsleden een spotprent overhandigd. Tegen Eddy van IJken grapte Van Benthem: "Er zijn mensen die nooit afscheid nemen. Wordt het niet eens tijd." Bloemen waren er voor alle bodes en voor bestuurssecretaresses Atie en Jessica. "Zij hebben zo goed hun best gedaan in de ondersteuning", zei de burgervader. Annemarie de Graaf, de griffier, kreeg haar vaste aanstelling. De nieuwe raad wordt donderdagavond geïnstalleerd. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Over Willem van den Berg - afwezig omdat hij herstellende is van een ontstoken hartzakje - vertelde Van Benthem: "Begonnen als raadslid voor de VVD en geëindigd met een eigen partij. Best knap eigenlijk. Je had nog graag je stempel op een nieuwe referendumverordening willen drukken, maar het zat je politiek tegen. Immer eerlijk en oprecht strijdend, met hier en daar een opruiende kreet."

Het raadslid dat kleur en creativiteit gaf aan de gemeenteraad was de "strategische wisselspeler van het CDA" Reggie van Berkel. "Altijd oog voor de medemens en met een constructieve houding. Zelden kwam er een onvertogen woord in de raad uit jouw mond, meestal instemmend en vol met complimenten. Het leek soms wel of je de fanclub van Jan den Dunnen was."

Fractievoorzitter Frans Hagens was een van de voorzitters van de commissies, rondes en sessies. "Daar heb je je over het algemeen rustig en stoïcijns doorheen geslagen", zei de burgervader. "Ook als de commissieleden het gezag van de voorzitter niet altijd volgden, bleef je onverstoorbaar je koers volgen." De gedisciplineerde en collegiale Hagens houdt niet van politieke spelletjes. "De felle hectiek van een debat is minder aan jou besteed, je bent meer van de harmonie."

En dan Inga Jensen, afkomstig uit het onderwijs. Met "onze eigen juf Ank" kreeg de burgemeester de lachers op zijn hand. Hij noemde de Eemnesserse met Deense roots welbespraakt, rustig en weloverwogen. "Ze is het raadslid dat het minst haar collega's heeft geïnterrumpeerd. Aardig en plezierig, eigenlijk nooit een onvertogen woord uit je mond gehoord."

Burgervader grapt tegen Van IJken: 'Sommigen nemen nooit afscheid'

Iemand die al vele jaren de zijspan van de PvdA in Eemnes bemant, is het positieve burgercommissielid Léon Lutterman. Van Benthem omschreef hem als iemand die eigenlijk onverstoorbaar op zijn gemak is. "Brainstormen is meer jouw ding dan de formulering in artikel 43 lid 7. Je was al die jaren een onmisbare steun voor Wilma."
Onderneemster Marlies Polfliet - eveneens burgercommissielid - noemde Van Benthem over het algemeen volgzaam en vriendelijk. "Zachtaardig, bescheiden en invoelend. Je kon oprecht verbaasd kijken als wethouder Den Dunnen weer eens uitviel. Je hebt de VVD geholpen toen in een moeilijke periode het meer een afvalrace leek dan een stabiele factor. Je hebt je verantwoordelijkheid genomen toen we op de VVD-lijst bij jou uitkwamen."

Frans Postma was eigenlijk al aan het genieten van zijn pensioen toen D66 zijn hulp - na het afscheid van Ed van der Vaart - nodig had. Een teamspeler die eigenlijk alleen een inhoudelijke bijdrage leverde. "Je brengt je kennis of vaardigheid in en bent vooral oplossingsgericht bezig. Je opereert onafhankelijk, hebt veel doorzettingsvermogen en gaat het nemen van verantwoordelijkheid niet uit de weg."

Andries Schilt trad aan toen Jan den Dunnen wethouder werd. Van Benthem bestempelde hem gekscherend als het duizenddingendoekje van het CDA. "Je pakt alles rustig op en maakt alles netjes af. Een betrouwbaar, vriendelijk en betrokken raadslid."

Paul Sprey is iemand die geen blad voor de mond neemt en vrij direct kan zijn. "Je spreekt je wensen en ideeën actief uit en bent niet van het eindeloos vergaderen als het ook sneller kan. Als ondernemer is dat polderen in zo'n raad ook wel een ding. Je hebt samen met je fractiegenoot Willem met succes de strijd aangebonden met de techneuten van de provincie en Rijkswaterstaat en de aanhouder wint. Vernieuwingsgericht en met lef heb je toch de Sprey-van den Berg-variant uit die strijd kunnen halen. Het typeert je drive en vasthoudendheid: je laat je geen knollen voor citroenen verkopen."

Trouwe dienaar Henk Zunnebeld moet ruimte maken voor kompaan Monique van der Linden. "Het VVD-geluid was bij jou in al die jaren in goede handen. Je was niet van de lange betogen, maar het moest allemaal wel controleerbaar zijn, zodat je de wethouder erop af kon rekenen. Meetbaar en vooral ook met een evaluatie. Altijd trouw aanwezig en to the point. Om het met Vera Lynn te zeggen: We'll meet again."