Grijpgrage huishoudster veroordeeld

Blaricum De politierechter in Utrecht heeft een 59-jarige Blaricumse veroordeeld tot 180 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De vrouw heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal van een kostbaar schilderij van de schilder Lee Man Fong. De voormalige huishoudster werd vrijgesproken van het stelen van een ets van Escher uit hetzelfde huis in Laren.

De officier van justitie had zes maanden cel geƫist waarvan de helft voorwaardelijk. De officier noemde het stuitend en schokkend dat de vrouw op slinkse wijze de familie waar ze al tientallen jaren werkte had bestolen. De rechter legde wel twee maanden voorwaardelijk op. Omdat de Blaricumse nog nooit met justitie in aanraking was gekomen, hoefde zij niet de cel in. De rechter bepaalde ook dat het slachtoffer van deze diefstallen vijfhonderd euro schadevergoeding moet krijgen. De officier eiste voor de familie ook een schadevergoeding van 118.000 euro, maar deze werd niet door de rechter toegekend omdat het schilderij van Lee Man Fong bij het veilinghuis staat en er beslag op ligt. "Ik heb er vertrouwen in dat u dit terugkrijgt", besloot de politierechter tegen de familie.
De huishoudster hield op de zitting vol dat zij het kostbare schilderij van haar werkgever had gekregen, toen deze nog volledig bij de tijd was. Het zou een persoonlijk cadeau zijn geweest waarvan de kinderen van de gever niets mochten weten. De Blaricumse liep tegen de lamp toen het veilinghuis waar zij het probeerde te verkopen, naar de politie stapte. De gulle gever bleek dement en wilsonbekwaam.