DorpsBelang wil met PvdA in zee

Eemnes Jan de Zeeuw van DorpsBelang - de grootste partij in Eemnes - wil een brede coalitie vormen. Met een 7-6-coalitie moet het programma zo dichtgetimmerd zijn dat er geen ruimte meer is voor de oppositie en het dualisme. "We gaan liever richting een raadsprogramma", zegt De Zeeuw. Dat is één keer eerder - in 2000 - ook gebeurd.

Afgelopen weekend heeft De Zeeuw met alle partijen om de tafel gezeten. Uit die gesprekken lijkt DorpsBelang het verst met de PvdA te komen (nu twee zetels). D66 (1 zetel) maakt het minst kans om aan te sluiten bij de coalitie. Daarvoor zijn de verschillen te groot, aldus De Zeeuw. "Met name op de uitgroeimogelijkheden, duurzaamheid én natuurlijk het Huis van Eemnes (HvE). Dat laatste is de volgende generatie opzadelen met een financieel probleem. De kosten voor het Huis van Eemnes liggen tussen de 9 en 10 miljoen euro." DorpsBelang heeft ondertussen ook een moreel appel bij het college ingebracht op politiek gevoelige dossiers, zoals het HvE. De Zeeuw: "Het dossier is bouwrijp. Men is al bezig met uitvoeren en de heipalen zijn al besteld. Er moet daarmee een pas op de plaats gemaakt worden in plaats van zo door te drammen."
De Zeeuw hoopt over maximaal zes weken met een nieuw college te komen. "Het liefst binnen drie à vier weken, maar het is complex en loopt stroperig." Maar met wel weer een functie voor de raad. "Anders houd je het zelfde oude spel."