Bart de Nie - nog een beetje beduusd - samen met zijn gezin.
Bart de Nie - nog een beetje beduusd - samen met zijn gezin. Foto: Bob Awick

VVD-raadslid Bart de Nie krijgt bij afscheid van raad een lintje

Vertrekkend raadslid Bart de Nie is koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Laren Licht beduusd was Bart de Nie (60) vorige week tijdens het afscheid van de raad toen hij ineens zijn echtgenote Henriƫtte en hun vier kinderen de raadszaal zag binnenlopen. "Dan weet je wel hoe laat het is", zegt hij. Ooit had hij weleens gehoord dat wanneer je een bepaalde periode raadslid was geweest je in aanmerking voor een onderscheiding kon komen, "Maar ik was er absoluut niet mee bezig."

En daar stond hij dan in het middelpunt van de belangstelling, met de schijnwerper op het immer rustige raadslid gericht. Hij raakte niet emotioneel, maar omdat hij zich er niet op had voorbereid, overviel het hem wel. Deze bijzondere waardering voor zijn werk, dat hij altijd met veel plezier heeft gedaan, vond hij fijn. Burgemeester Rinske Kruisinga speldde hem de versierselen op.

Postiljon

Bart de Nie kwam in 2002 voor de VVD in de Larense gemeenteraad. Sindsdien heeft hij zich gedurende meerdere periodes ingezet als gemeenteraadslid, in totaal dertien jaar. De Laarder was sinds 2014 fractievoorzitter voor de VVD in Laren. In die jaren is er een hoop gebeurd, zegt De Nie. "Het belangrijkste was toch wel de bouw van de Postiljon. Daarmee hebben we de middelen verschaft voor het zwembad, het Brinkhuis en Singer." Allemaal hele belangrijke pijlers voor Laren.

Niet geliefd

De VVD in Laren maakte zich jaren terug niet geliefd door te stellen dat De Biezem aan de Eemnesserweg dicht moest. "Dat werd ons niet in dank afgenomen, maar het kon gewoon niet meer uit. We maakten ons daarmee buitengewoon onpopulair. Er moest 70 tot 80 euro per inwoner bij! Dat werd ons te gortig. Wij waren niet tegen een zwembad. Dat vonden we prima, maar dan wel samen met Blaricum en Eemnes." Het werd een heel spannend traject, waarbij de VVD zijn poot stijf hield en de wind van voren kreeg, maar dat met succes werd afgerond. Ook het Brinkhuis ("op conto van Leo Janssen samen met Elbert Roest") en Singer ("met heel veel steun van de bevolking") waren succesvolle projecten in de afgelopen dertien jaren.

'Wij waren niet tegen een zwembad. Dat vonden we prima'

In de fractie ging het altijd wel goed. Iedereen was tevreden over de taakverdeling. "Incidenteel waren we het niet met elkaar eens, maar gingen we mee voor de eenheid. Daarentegen hebben we ook weleens verdeeld gestemd", herinnert de Laarder zich. "Maar we hebben altijd in harmonie gewerkt."

Klankbordgroep

De Nie, directeur bij een brancheorganisatie voor financieel adviseurs, trekt zich voorlopig helemaal terug uit de politiek, laat hij weten. Tot de vorming van het nieuwe college neemt hij nog wel zitting in een klankbordgroep, maar daarna doet hij even niks meer. "Anders loop je de nieuwe mensen maar voor de voeten. Ik ga afstand nemen en houden", zegt hij gedecideerd.