Jan Velthuis (r) kreeg van De Biezembedrijfsleider Rick een lekkere taart.
Jan Velthuis (r) kreeg van De Biezembedrijfsleider Rick een lekkere taart. Foto: Bob Awick

Jan (78): 'Ik zeg weleens voor de gein: 't water van De Biezem is mijn medicijn'

Jan Velthuis is door Rick Hoogendijk van De Biezem in het zonnetje gezet. Velthuis trekt daar al vier decennia lang driemaal in de week baantjes.

Eemnes Zomer en winter, het maakt Velthuis (78) niet uit. Al veertig jaar lang, driemaal per week, ligt hij het liefst voor zeven uur 's ochtends in het bad. "En ik kom er hoentjesfris weer uit", lacht de kwieke Eemnesser.

Hij zwemt zo'n zeventig baantjes. Dat is per week 3,5 kilometer en op jaarbasis rond de 160 kilometer. Ondertussen heeft Velthuis dus rond de 6.000 zwemkilometers gemaakt. "Verslaafd wil ik het niet noemen, meer een stimulans", zegt Velthuis, die zich ondertussen wel ambassadeur van het BEL-zwembad mag noemen. "Voor een paar euro kun je je daar ongelooflijk goed vermaken."

Maatje

Velthuis kleedt zich thuis al om. Met alleen zijn zwembroek, badjas en slippers aan stapt hij in de auto. Eenmaal aangekomen in De Biezem kan hij direct door naar het wedstrijdbad. Daar bevindt hij zich in goed gezelschap: op dinsdag en vrijdag is zijn maatje Bert Bolda uit Laren ook altijd van de partij.

Baan 6

Baan 6 is zijn favoriet. "Ik heb een beetje een vreemde manier van zwemmen." Hoewel hij niet hard zwemt, gaat hij wel als een soort torpedo door het water. "In baan 6 geef ik zo weinig mogelijk hinder aan de anderen. Maar ik krijg de baan niet cadeau; ik moet die elke keer weer weten te 'winnen'."

Structuur

Het zwemmen houdt Jan niet alleen fit, hij had er ook heel veel steun aan toen hij drie jaar terug weduwnaar werd. "Het zwemmen gaf me toen - en nog steeds - structuur in mijn leven. Het is dus meer dan alleen poedelen. Voor mij werkt het meditatief. Een soort mindset om door te gaan."
De Eemnesser voelt zich topfit. "Mijn lichaam is gewend aan warm en koud. Ik ben daardoor minder vatbaar voor verkoudheid. Mijn lijf is het gewoon gewend. Ik zeg weleens voor de gein: het water van De Biezem is mijn medicijn. Ook toen hij anderhalf jaar terug een nieuwe heup had gekregen, lag Velthuis na een relatief kort herstel alweer in het zwembad. "Het revalideren kostte mij de helft van de voorgeschreven tijd."
Ook voor De Biezem is het bijzonder dat een bezoeker zo trouw is. Daarom liet bedrijfsleider Rick Hoogendijk dit heugelijke moment niet voorbijgaan. Nadat Velthuis zijn baantjes had gezwommen was er voor de zwemfanaat een mooie taart met de tekst 'Jan zet 'm op!'. Ook kreeg hij twee badhanddoeken en een 20-rittenkaart cadeau. De Eemnesser was totaal verrast. "Het was zó leuk. De mensen van De Biezem voelen een beetje als familie. In die veertig jaar heb ik zo veel mensen leren kennen dat mijn 9-jarige kleinzoon, met wie ik in de vakanties hier graag ga zwemmen, dan zegt: "Het lijkt wel of u de baas van De Biezem bent."

Sociëteit

De taart werd 's avonds verorberd bij de koffie op de Jan Hamdorff Sociëteit, waarvan Velthuis al 25 jaar lid is. Even zo lang is hij ook al verbonden aan de kegelclub. "Ik heb een jubeljaar", lacht de Eemnesser, die ook actief is voor de denktank van het CDA Eemnes. Tevens is hij voorzitter van de Stichting Noodhulp Eemnes.