Bas en Riemke gaan samen de uitdaging aan.
Bas en Riemke gaan samen de uitdaging aan. Foto: fotodjim

'Als jij de bakfiets regelt, kan ik mee'

Blaricum Riemke Post en Bas Renooij gaan dit jaar de fietselfstedentocht rijden. "Op zich niet zo'n bijzonder verhaal, aangezien 15.000 anderen hetzelfde gaan doen", zegt het stel. Wat het bijzonder maakt, is dat Riemke - geboren en getogen in Blaricum maar tegenwoordig woonachtig in Leusden - wil meerijden in de bak van een Bullitt cargo bakfiets.

Door gezondheidsproblemen, waaronder ernstige astma en een vorm van reuma, is Riemke zelf niet in staat om deze tocht te fietsen. Er is een tijd geweest dat zij fanatiek met de racefiets op pad ging. Tegenwoordig is ze al blij als ze op een goede dag, het liefst met wind mee en in een rustig tempo, naar het winkelcentrum om de hoek kan fietsen en weer terug.
Om toch dit fantastische evenement op 21 mei te kunnen meemaken, grapte Riemke vorig jaar tegen haar vriend: "Als jij een bakfiets regelt, kan ik volgend jaar ook mee." Nu is hun idee goedgekeurd door de fietselfstedencommissie, mits de fiets maar twee wielen heeft en niet elektrisch wordt ondersteund, en zijn ze zelfs ingeloot. "Dit betekent dat we - net als onze fietsvrienden - een plek hebben en mee gaan doen." Sinds kort hebben de twee een geschikte Bullitt bakfiets met zitje in bruikleen waarmee zij gaan trainen en, als alles meezit, de tocht samen kunnen volbrengen. Het samen fietsen met de bakfiets bevalt Bas en Riemke zo goed dat ze heel graag, door middel van crowdfunding (https://whydonate.nl/fundraising/met-de-bakfiets/nl), een eigen bakfiets willen aanschaffen. Dan hoeven ze minder de auto te pakken als ze eropuit willen.

Bedrijven die willen meedoen, kunnen contact opnemen via metdebakfiets@gmail.com en reclame krijgen op de Facebookpagina en Instagram van 'Met de Bakfiets', en in overleg óp de bakfiets.