Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Eemnes en Baarn zien serieuze kansen voor ambtelijke fusie

Eemnes Baarn en Eemnes kiezen voor intensieve samenwerking/ambtelijke fusie als de BEL-samenwerking stopt. Tot die conclusie zijn de colleges van beide gemeenten gekomen na een verkenning die het najaar van 2017 is gestart. De resultaten zijn verwerkt in een adviesrapport en besproken door beide colleges.

Mede door de bestuurlijke ontwikkeling in de provincie Noord-Holland startten de gemeenten met het verkennen van mogelijke samenwerkingsvormen die het vermogen versterken om bepaalde maatschappelijke opgaven samen effectief op te pakken. Kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening aan inwoners staan daarbij voorop. Uitgangspunt was het behoud van de bestuurlijke zelfstandigheid van de beide gemeenten en een gelijkwaardige samenwerking. Op basis van het verslag zien de colleges van Baarn en Eemnes serieuze kansen voor een toekomstige samenwerking in de vorm van een ambtelijke fusie. Dit is echter wel afhankelijk van de besluitvorming van de provincie Noord-Holland over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Gooi & Vechtstreek, naar verwachting in september dit jaar. Beide gemeentebesturen hebben er veel vertrouwen in dat deze samenwerking tot positieve resultaten zal leiden voor de inwoners van beide gemeenten. Uit het verslag van adviesbureau WagenaarHoes en the ChangeLab komt naar voren dat intensieve samenwerking tussen Baarn en Eemnes kansrijk is. Beide gemeenten willen inwoners betrekken bij beleid en uitvoering, vinden behoud van eigen identiteit belangrijk en willen het unieke leefmilieu versterken.

Eemnes werkt binnen de BEL Combinatie naar tevredenheid samen met de gemeenten Laren en Blaricum. Deze samenwerking wil Eemnes ook graag voortzetten. Wanneer de provincie Noord-Holland besluit dat er geen fusie komt voor de gemeenten Laren en Blaricum, blijft de samenwerking in de BEL Combinatie bestaan. Baarn en Eemnes zoeken in dat scenario evengoed de samenwerking op thema's als ruimtelijke ontwikkeling, wonen en verkeer & vervoer. Eemnes is immers bestuurlijk meer op de regio Amersfoort in de provincie Utrecht georiënteerd dan op de regio Gooi & Vechtstreek.