Tijdens het schutten in de Eemnesser sluis.
Tijdens het schutten in de Eemnesser sluis. Foto: Joop van der Schaaf

Zeilseizoen skûtsje Eemlander start zondag met 1ste training

Omdat het zeilseizoen weer gaat beginnen, moest skûtsje Eemlander vanuit haar winterligplaats aan de Wakkerendijk teruggejaagd worden naar de Eem.

Eemnes De weergoden waren de bemanningsleden van de Eemlander zaterdag zeer gunstig gezind. Een heerlijke temperatuur en heel weinig wind zorgden voor prachtige omstandigheden.

"Voor de toeschouwers leverde dit een prachtig spektakel op. Een aantal oude inwoners herinnerden zich nog de tijd dat de Eemnesser Vaart gebruikt werd voor kleine vrachtscheepjes, zoals het skûtsje Eemlander", vertelt woordvoerder Joop van der Schaaf.

Jaaglijn

Om 9.00 uur werd begonnen met de voorbereiding voor het jagen. "Eerst moest het skûtsje gekeerd worden. Dat ging lastig zonder roer, want door een aanvaring in Friesland eind vorig jaar was de Eemlander roerloos. Nadat het skûtsje met de neus de goede kant op lag, kon het jagen beginnen. Middels een jaaglijn en een paar grote vaarbomen werd het skûtsje voortgetrokken door de bemanning. Een aantal gelukkigen mocht dit tochtje op het skûtsje meevaren. Veelgehoorde opmerking aan boord was: wat gaat het toch snel! Bijna geluidloos (alleen de bemanning in de jaaglijn was hoorbaar) gleed de Eemlander door de Vaart."

Met de nodige inspanning lukte het de bemanning de platbodem keurig op tijd bij de Eemnesser sluis te krijgen. "De laatste 200 meter moest er geboomd worden, omdat daar knotwilgen langs het pad staan. Om stipt 11.00 uur werden de sluisdeuren onder grote belangstelling van het publiek geopend en kon de Eemlander geschut worden. De sluis wordt nog volledig ouderwets met de hand bediend. Met verbazing werd gekeken hoe de Eemlander door het inlaten van het water uit de Eem langzaam steeg. Na het schutten is de Eemlander naar de botterwerf in Huizen gevaren. Daar wordt momenteel hard gewerkt aan het nieuwe roer."

Training

Eerste training staat gepland voor zondag 15 april

De eerste training staat gepland voor zondag 15 april. Vanaf dan is de Eemlander weer veelvuldig te zien op het Eemmeer. De eerste wedstrijd waar de Eemlander aan gaat deelnemen is Lemmer Ahoy tijdens het weekend van Hemelvaart.
De Eemlander is te volgen via https://www.facebook.com/eemlander/. De Eemlander is inzetbaar voor groepen tot 12 mensen.