Proosten op de goede deal.
Proosten op de goede deal. Eigen foto

Bloemrijke akkerranden in Laren en Blaricum

Laren/Blaricum De Agrarische Stichting Blaricum en Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) en vijf akkerbouwers doen mee aan een provinciale pilot om de akkerranden van de Gooise Enghgronden - onderdeel van het Nationale Natuur Netwerk - te verfraaien. Circa 50.000 m2 wordt nog voor 1 mei ingezaaid met een bloemenmengsel. Er is 120 kilo ingekocht.

De deelnemende partijen met gronden in Laren, Blaricum en Bikbergen (Huizen) krijgen hiervoor een financiƫle tegemoetkoming voor de aanschaf van het zaaizaad en het opbrengstverlies van de oogst. Dat laatste omdat een substantieel deel van de Enghen onderdeel is van de agrarische bedrijfsvoering van boeren. Ook de SOLL is qua inkomsten mede afhankelijk van de agrarische opbrengsten. De overeenkomst is vorige week gesloten en resulteert in een waardevolle bijdrage aan het milieu, verbetering van biodiversiteit en verhoging van de visuele waarde van de waardevolle Enghgronden.
Jan van den Brink, terreinbeheerder van de SOLL: "De provincie heeft ons benaderd omdat de overheid meer grip wil krijgen op het buitengebied. Ik vind dat je beter kunt instappen als de trein begint te rijden dan wanneer deze al rijdt of dat je zelfs helemaal niet instapt." Aanvankelijk had de provincie een langdurige overeenkomst in gedachten, maar daar leek het plan op te gaan struikelen. "Toen heb ik het voortouw genomen en tegen de vijf akkerbouwers gezegd dat wij (SOLL, red.) sowieso gaan inzaaien. Met de provincie zijn we toen een contract van een jaar overeengekomen."
Roodzwenkgras, blauwe lupine, gipskruid, klaproos, boekweit, margriet, korenbloem, voederwikke, dille, Phacelia en Perzische klaver sieren straks de akkerranden langs bijvoorbeeld de Vredelaan, Zevenenderdrift, Naarderstraat, Drift (alle in Laren) en de Noolseweg en Bergweg in Blaricum. "We proberen de bloemen te integreren in de historische akkerbouw", vertelt Van den Brink. "Met het samenstellen van het mengsel hebben we ook rekening gehouden met de bijen." De bloemen blijven zeker tot 1 september staan en mogen niet geplukt worden.