De wijkagent kreeg het te stellen met de menster.
De wijkagent kreeg het te stellen met de menster.

EHBO Vereniging viert jubileum met buitenoefening

BLARICUM EHBO Vereniging Blaricum heeft zaterdag haar 60-jarig jubileum gevierd met een buitenoefening bij de locatie aan het Hendrik Smitlaantje 2. Namens de gemeente kwam wethouder Anne-Marie Kennis langs met een mooie cheque ter waarde van 250 euro.

Bij de oefening werd een ongeval met een menwagen nagespeeld. "Een paard was op hol geslagen en ervandoor gegaan. De menwagen was omgeslagen", vertelt secretaris Marja van den Broek-Janssens. "De drie dames op de wagen liepen verwondingen op. Dit gebeurde terwijl een dame die een barbecue aan het aansteken was, getroffen werd door een steekvlam."
Na de alarmering kwamen al snel de politie en brandweer met sirenes richting de plaats van het nagespeelde ongeval. "Omdat dit naast het clubgebouw plaatsvond, was een aantal leden al ter plaatse hulp aan het verlenen. De plaatselijke wijkagent kreeg het aan de stok met de menster van de wagen. Zij had te diep in het glaasje gekeken en was opstandig. Hij sloeg haar uiteindelijk in de boeien. Een van de slachtoffers die op de menwagen zat, lag op de grond naast een hulphond en blindenstok. Dit slachtoffer is visueel gehandicapt en dat werd direct opgemerkt door de hulpverleners. Daarom werd aan dit slachtoffer ook uitgebreid verteld wat er zich op het terrein verder afspeelde om haar gerust te stellen. Het andere slachtoffer lag onder de menwagen en zat bekneld. De dame van de barbecue had brandwonden in haar gezicht en ademde moeilijk en moest gekoeld worden."
De brandweer bluste het vuur in de barbecue en ging daarna aan de slag met een krik om de menwagen omhoog te krikken om het slachtoffer dat eronder lag te bevrijden. De secretaris: "Op dat moment gooide echter een echte alarmering roet in het eten. Zowel de brandweer als de politie moest direct weg. In dat geval ontstaat een zogeheten 'no-play'-situatie. De oefening werd daarom direct stilgelegd zodat de hulpdiensten zo snel mogelijk weg konden. Bij de evaluatie bleek dat de oefening wel zijn doel had bereikt. Door de aanwezigen was veel geleerd over EHBO en hoe zaken worden aangepakt in samenwerking met hulpdiensten." Bij de echte alarmering was uiteindelijk de inzet van brandweer en politie niet nodig.

Ook werd nog een aantal leden in het zonnetje gezet, omdat zij zelf ook een jubileum te vieren hadden. Dit waren Carin van den Berg, Lucienne Berkman, Marja van den Broek, Adrie van Dijk, Sylvia van Dongen, Jan de Jong, Evelien Landman, Roland Lokker, Ester Mulder, Fanny Ramselaar, Jaap Ruijter, Pieter Uitendaal en Willem Vos.

Hulpverleners bij het slachtoffer van de menwagen.