Reggie van Berkel, voorzitter Kunstcommissie Eemnes.
Reggie van Berkel, voorzitter Kunstcommissie Eemnes. Foto: Jacqueline Roest

Reggie van Berkel legt focus op project in Zuidpolder

Eemnes Kunstenares Reggie van Berkel (73) geeft als voorzitter van de Kunstcommissie Eemnes gevraagd en ongevraagd advies over kunst en cultuur, en was tot maart dit jaar ook raadslid. Ze glimlacht als ze over de nieuwe kunst in de Zuidpolder vertelt, want de gemeente heeft duizenden euro's beschikbaar gesteld voor één groot kunstwerk en meerdere kleinere kunstuitingen. Meer valt er nu niet over te vertellen, want het nieuws is 'vers van de pers'.

door Jacqueline Roest

Wat ze wel weet is dat de Zuidpolder nu haar focus vraagt en daarnaast nog 'even' tussendoor de zesde editie van 'Een Dijk van Kunst en Cultuur' 2018 organiseert die op 9 september plaatsvindt en waarvan zij de oprichter is. Daarom laat de voorzitter van de kunstcommissie weten haar bemoeienis met Rondje Cultuur en het 10-jarige BEL Art te staken. "Na al die jaren loopt dat prima en kunnen de andere commissieleden het heel goed af zonder mij." Ze blijft als voorzitter van de Stichting Kunst Eemnes overigens verantwoordelijk voor beide activiteiten.
Met veel plezier blikt Van Berkel terug op Rondje Cultuur, jaren geleden door haar geïntroduceerd. Een moeizame start was het wel, herinnert zij zich. "Ik had van alles geprobeerd. Op wisselende dagen en locaties, maar het werkte niet. Toen kwam ik Nol van Bennekom tegen. Hij organiseerde al - met succes - kunstcafés in Blaricum en Huizen. Hetzelfde principe zijn we toen ook in Eemnes gaan uitrollen."
De meest geschikte avond bleek de donderdag. Juist dé avond waarop Reggie haar kooravond met de St. Jans Schola en St. Jan/Goede Herderkerk heeft. Het werd dus schipperen met de tijd en verdelen van aandacht. "Ik vind het echt vervelend om me in tweeën te moeten delen en mede daarom heb ik er nu voor gekozen dat het tijd is om te gaan."
En dan gaat nu de Zuidpolder al haar aandacht vragen. Hoe graag de kunstenares ook zou willen: ze heeft besloten geen kunst te maken voor de nieuwste wijk van Eemnes, maar om plaats te nemen in de selectiecommissie. "Ik wil geen gedoe meer", zegt ze daarover. Ze doelt daarmee op de ontwerpwedstrijd van de grutto, het kunstwerk bij de Minnehof, en het door haar ontworpen Mennegat aan de Wakkerendijk. Er zou volgens sommigen sprake zijn van belangenverstrengeling. Iets wat de integere Van Berkel tot op de dag van vandaag tegenspreekt. Hoe de Zuidpolderkunst eruit komt te zien, is nog niet vastgesteld. De richtlijnen hiervoor worden momenteel opgesteld.