Tevreden gezichten bij het tekenen van het coalitieakkoord.
Tevreden gezichten bij het tekenen van het coalitieakkoord. Foto: Bob Awick

Blaricum klaar voor de start - Strijdbijl met DAB begraven

Coalitiepartijen Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij en het CDA hebben maandag het coalitieakkoord gepresenteerd en ondertekend.

Blaricum De coalitie wil graag in een goed bestuurde, zelfstandige gemeente Blaricum blijven samenwerken met het gezamenlijk ambtenarenapparaat met Laren en Eemnes. Daar waar mogelijk gaat de coalitie een intensieve samenwerking met anderen niet uit de weg en wordt er gestreefd naar een zo breed mogelijk draagvlak voor het bereiken van overeenstemming en het vermijden van conflicten in de raad.

Met alle partijen zijn gesprekken gevoerd. Samengaan met VVD en D66 lukte niet, omdat deze partijen een andere koers varen qua zelfstandigheid. Met DAB zag formateur Anne-Marie Kennis het niet zitten omdat de onderlinge relatie onder spanning stond. Maar de strijdbijl met de heer Bruintjes is begraven, zo laat ze merken. "We hebben afgesproken in gezamenlijkheid constructief te werk te gaan." Meerdere punten van DAB (vooral "betrek de burger") zijn in het akkoord opgenomen. Geen nieuwe items, maar een soort verdieping en concretisering van de punten in het akkoord.

D66 Blaricum is minder te spreken over de werkwijze van de coalitiepartijen en ziet het streven naar een raadsbreed gesteund programma van HvB, DBP en CDA als een betrekkelijk loos gebaar. Het stoort de democraten dat bijvoorbeeld hun advies om de getrokken lessen van de rekenkamer over dualisme, professionaliteit van bestuur en ambtelijke voorbereiding in het voorwoord op te nemen, niet zijn overgenomen. "Terwijl dit uitgangspunten zouden moeten zijn", aldus fractievoorzitter Carin Francken. "Dit coalitieprogramma is enkel een opsomming van voornemens en activiteiten. Het blijft bij praten en wandelen met de inwoners en is vooral gericht op conservering en behoud van zelfstandigheid van Blaricum."

De VVD heeft de coalitie helemaal geen input gegeven. "De coalitie heeft ervoor gekozen om met de kleinst mogelijke meerderheid een college te vormen. Volgens ons niet verstandig. Beter zou het zijn als er een brede coalitie was gevormd. De VVD als tweede partij in Blaricum stond daarvoor open. Zowel procedureel, qua urgentiestelling als inhoudelijk vind ik het programma weinig inspirerend. We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was."

Gisteravond zijn de wethouders van Blaricum benoemd. Nieuwkomer in het college is Gerard Knoop (CDA). Hij heeft zin om de komende jaren als wethouder bij te dragen aan het welzijn van de burgers in Blaricum. "Ik ben van plan om onze intentie van een transparant bestuur zo goed mogelijk in te vullen. Burgers vroegtijdig betrekken bij de planvorming en ook raadsbreed vanaf het begin openheid van zaken geven en alle partijen de gelegenheid te geven vroegtijdig mee te denken over de aan te pakken uitdagingen en de wijze waarop. Ook ben ik gemotiveerd om te helpen de zelfstandigheid van Blaricum voort te zetten. Samenwerking in regionaal verband kan heel goed op vrijwillige basis. Mooi om zo'n ambt te mogen invullen."