Bert Majoor (in blauw T-shirt) vertelt op zijn boerderij alles over zijn koeien en schapen.
Bert Majoor (in blauw T-shirt) vertelt op zijn boerderij alles over zijn koeien en schapen. Foto: Caspar Huurdeman Baarn

Akoe-fietstocht langs agrariërs groot succes

Eemnes Ruim zeventig mensen hebben zaterdag meegedaan aan de Akoe (Agrarische klankbordgroep voor Ondernemers)-fietstocht. Kwam de overweldigende belangstelling vanwege het mooie weer of waren de mensen gewoon nieuwsgierig naar wat er op een boerderij gebeurt?

"We kunnen in ieder geval terugkijken op een zeer geslaagde middag. Iedereen was erg enthousiast en ging met een hele andere kijk op de bedrijven naar huis", aldus initiatiefnemer Kees Eek. Blij was de organisatie ook met de grote politieke belangstelling. "Meerdere raadsleden en zelfs de kersverse Dorpsbelang-wethouder Erwin van Dalen fietsten mee." Onder leiding van een gids werden drie lokale agrarische bedrijven bezocht. Daar werd uitleg gegeven over hoe de hedendaagse agrariërs zich moeten manoeuvreren tussen onder andere de regelgeving, de maatschappelijke discussie en de economische belangen.
Als eerste werd pensionstal De Paardenstek bezocht. een bedrijf dat vanuit een intensieve pluimveehouderij volledig is overgeschakeld naar paarden. Een prachtig verzorgd bedrijf, dat volgens eigenaar Ton Rigter volledig aan alle hedendaagse welzijnsnormen voldoet. Naast de grote zonnestroominstallatie was er ook speciale belangstelling voor de grote bijenschans naast de paardenstal. Al meer dan twintig jaar stalt beroepsimker Johan Calis uit Laren zijn bijen om ze daar te laten overwinteren op een plek op de zuidkant, waar ze volgens Calis uitstekend gedijen.
Het tweede bedrijf ligt aan de Geerenweg, het melkveebedrijf van Bert Majoor. Hier werd tijdens een rondgang verteld over de Montbeliarde koeien. Ook was er een boeiend verhaal over de grote inspanningen die agrariërs doen voor de bescherming van de weidevogels. Woorden die werden bevestigd door Gert Bieshaar, die als actieve weidevogelbeschermer nauw samenwerkt met de agrariërs. Hij gaf uitleg over het belang van de op het melkveebedrijf gelegen plasdrasplek. Ook bracht het mensen soms op hele andere gedachten. Terwijl men de terugkeer van de ooievaar eerst zo prachtig vond, veranderde dat al gauw toen men hoorde hoeveel weidevogelkuikens een ooievaar verslindt.
Als laatste werd de schapenhouderij van Kees Eek bezocht. Met zicht op de laatst geboren lammetjes met hun grote knuffelgehalte werd ook hier tekst en uitleg geven over dit specifieke bedrijf.