Niels Rood kreeg bij zijn afscheid een bronzen beeld van de melkende boer die ook op de Koeienrotonde is afgebeeld.
Niels Rood kreeg bij zijn afscheid een bronzen beeld van de melkende boer die ook op de Koeienrotonde is afgebeeld. Foto: Jacqueline Roest

Afscheid van jonge hond Niels Rood
en zeer betrokken Jan den Dunnen

Het installeren van nieuwe wethouders betekent het ontslag van de oudgedienden. Jan den Dunnen en Niels Rood zijn vertrokken.

Eemnes PvdA-wethouder Sven Lankreijer mag er nog een periode aan vastknopen. Hij verricht prima werk, vindt zijn fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma. Hij wordt bijgestaan door Jan van Katwijk en Erwin van Dalen.

Rood en Den Dunnen werden door burgemeester Roland van Benthem geroemd om hun verrichte werkzaamheden. Het Sociaal Domein voor Eemnes op de rit krijgen, is een verdienste van Den Dunnen. Hij laat het keurig achter. Tot 2021 kan Eemnes voort, zegt hij. "Ik hoop dat de zorgvuldig opgebouwde reserve van het Sociaal Domein beschikbaar blijft voor hen die dit nodig hebben en dat het geld niet verbruikt wordt aan onnodige procedures." Voor Den Dunnen was er een plantenbak met geraniums. "Om er achter te zitten", grapte de burgervader. Maar Jan is dat geenszins van plan. Er zijn ideeën genoeg waarmee hij uit de voeten kan. Ook kreeg hij een automatische grasmaaier cadeau.

Van Benthem omschreef Rood als een jonge hond die door glazen en deuren gaat. "En aan wie u de vier afvalbakken te danken hebt. Dat scheiden van afval gaat overigens fantastisch. Het restafval is gedaald." Als afscheidscadeau kreeg Rood een in brons gegoten replica van de melkende boer op de kruk die ook te zien is op de koeienrotonde. Hij was er bijzonder verguld mee. Niels Rood tot slot: "Natuurlijk wens ik het nieuwe college veel succes. Een afspiegeling van de verkiezingsuitslag: twee winnende partijen die samen de coalitie vormen. In Eemnes regelen we de zaken met zijn allen; zo goed als wij het voordeel van de twijfel hebben gekregen de afgelopen vier jaar, zo goed verdient de nieuwe ploeg dat ook!"

Jan den Dunnen kan achter de geraniums.
De 'oude' wethouders eerder op de avond.