Roland van Benthem en Hans van Gelder.
Roland van Benthem en Hans van Gelder. Foto: Gemeente Eemnes

Koninklijke onderscheiding voor twaalf ingezetenen

De traditionele lintjesregen is weer neergedaald in de BEL-gemeenten. In totaal twaalf burgers kregen een lintje. In Laren werd René Kahn zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor deze Orde komen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Het is de oudste civiele orde in Nederland.

BEL Een Engelse dubbeldekker staat op het parkeerterrein van het gemeentehuis van Eemnes. Tientallen mensen zijn gekomen om Jos Willink (68) te verrassen. Hij wordt namelijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Evert Bor (57) is hem dan al voorgegaan; hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten bij Scouting Tymen de Sayer en Scouting Nederland én zijn activiteiten bij de FNV. Burgemeester Roland van Benthem roemde zijn enorme inzet en aanpakken-mentaliteit. "Evert is niet te stoppen."

In Jos' publiek zit ook Olga Fakkeldij-van Amersfoort. Zij weet niet dat zij de volgende in de rij is die een lintje in ontvangst mag nemen. Voor de organisatie daardoor een beetje stress, maar het lintjescomité gaat er voortreffelijk mee om. Willink denkt dat hij voor Olga komt en wil - terwijl de aanwezigen luid applaudiseren - achter in de zaal plaatsnemen. Totaal onthutst laat hij zich door zijn echtgenote Marja naar voren leiden. Bij het zien van zijn kinderen en kleinkinderen valt het kwartje.

Het gezin Willink zette tussen 1989 en 2013 zo'n twaalf keer hun huis en privédomein open voor Poolse kinderen die in Eemnes een vakantie doorbrengen. Pax Kinderhulp heeft een goede aan hem. Want als penningmeester let hij ook nog eens op de penny's van deze organisatie. Daarnaast is Willink actief in de locatieraad van de St. Nicolaaskerk. "Geen klus is te gek, van laag tot hoog is Jos aan de Wakkerendijk te vinden." Verder is hij samen met Marja buddy voor een Syrische familie.

De geboren Larense Olga van Amersfoort, later getrouwd Fakkeldij, werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar volledige inzet voor kansarme kinderen uit andere landen en haar decennialange inzet voor de cliënten van Sherpa. "Met een enorme drive, passie en gevoel voor verantwoordelijkheid", aldus de burgervader van Eemnes. De voorzitter van Pax Kinderhulp wordt omschreven als iemand die altijd in is voor nieuwe ideeën en dan ook graag helpt bij de uitvoering om er een succes van te maken. "Daarnaast heb je vooral oog voor de vrijwilligers om je heen, zij zijn immers de spil in het belangrijke werk dat ze verzetten."

De 84-jarige Mary van der Schaal-de Valk zet zich al sinds 1970 in op het gebied van kunst, historie, gehandicapten en welzijn. Van Benthem zei over deze kunstenares: "Je hebt je met veel energie ingespannen om een eigen 'footprint' op deze wereld achter te laten." Ze verdiende net als plaatsgenoot Hans van Gelder (74) het lintje Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van Gelder werd hiermee beloond voor zijn betrokkenheid bij de Historische Kring Eemnes, de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes en zijn werk - in de breedste zin van het woord - aan het kerkblad (sinds 1983). "Je doet dat met toewijding en nauwgezet."

Blaricum

In Blaricum werden drie onderscheidingen opgespeld; de heren Paul Cohn (1962), George Keune (1929) en Bert Ruiter (1946) werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Cohn is directeur van het in 1937 opgerichte familiebedrijf Roba Metals B.V. Dit Nederlandse bedrijf is onder leiding van de Blaricummer uitgegroeid tot een internationale speler in de metaalsector. In zijn vrije tijd is Cohn grensrechter bij BVV'31 en verzorgt als vrijwilliger onder andere de communicatie.
George Keune is president-directeur van Keune Haircosmetics B.V. De producten zijn een begrip in kappersland. Uit principieel oogpunt wil de heer Keune geen gebruikmaken van dierproeven. Ondanks de grote markt voor cosmeticaproducten in China heeft Keune besloten zijn producten niet naar China te exporteren omdat daar juist dierproeven verplicht zijn. Als eerste bedrijf in Nederland liet de Blaricummer ook mensen met een verstandelijke beperking participeren op de arbeidsmarkt. De zogenaamde 'Keunegroep' maakt volwaardig deel uit van het bedrijf.
Vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de muziekindustrie, onder andere als vraagbaak voor muzikanten en auteurs, kreeg Bert Ruiter de koninklijke waardering. De muzikant speelde als basgitarist in The Caps, Fullhouse, begeleidde Herman van Veen, de Jay-Jays, Focus en Earth & Fire. Hij is getrouwd met Jerney Kaagman.

Laren

In Laren kwam het halve dorp naar het woonhuis van Timo Smit. Hij werd in zijn gesprek met een 92-jarige vriend overrompeld door burgemeester Rinske Kruisinga. Champagne werd geschonken toen Smit - vader van Funda.nl - was geridderd. Zijn kleinkinderen waren net zo blij en trokken vol trots een T-shirt aan met de tekst: 'Mijn opa is een ridder!' Smit was geroerd. Ook Timo's plaatsgenoten Bep Melssen-van Bergen (1939), Kelly Lam (1958) en René Kahn (1954) viel de eer te beurt. Bep (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) omdat ze zich al sinds 1973 inzet voor de medemens op allerlei terreinen van de maatschappelijke zorg. Ze helpt op haar 79ste nog altijd in het winkeltje van Theodotion aan de Werkdroger. Daar werd ze ook door de burgermoeder verrast. 'Ridder' Kelly Lam zet zich al lange tijd in voor de integratie van belangenbehartiging van Nederlanders met een Chinese afkomst. Ook op het gebied van religie was hij actief, zoals bij de Stichting Buddha's Light International Holland.
René Kahn tot slot is benoemd vanwege zijn grote verdiensten als psychiater, opleider, wetenschappelijk onderzoeker, weldoener en pleitbezorger van de goede zorg aan psychiatrische patiënten. Hij heeft ook veel gedaan om de stigmatisering van psychiatrische aandoeningen en patiënten weg te nemen. Onder anderen door in de media te onderstrepen dat psychiatrische stoornissen op een biologische manier te verklaren zijn en niet anders zijn dan welke andere stoornis van het lichaam dan ook. Hij kreeg in de BEL-gemeenten dit jaar de hoogste onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Burgemeester Van Benthem feliciteert Olga Fakkeldij.
Mary van der Schaal-de Valk met de burgemeester.
Jos Willink vierde een feestje.
Evert Bor werd als eerste onderscheiden.
De burgermoeder speldt de hoge onderscheiding op bij René Kahn.
Rinske Kruisinga feliciteert de heer Lam.
Echtpaar Melssen en de burgemeester van Laren.
'Mijn opa is een ridder' stond op het T-shirt van de kleinkinderen van Nora en Timo Smit.
De decorandussen in Blaricum, samen met burgemeester De Zwart-Bloch.