De bevrijdingsritten eindigen zondag 6 mei in Blaricum.
De bevrijdingsritten eindigen zondag 6 mei in Blaricum. Foto: Het Gooi Bevrijd

Het Gooi Bevrijd komt toch naar Blaricum, met borrel op Oranjeweitje

Dank zij het burgerinitiatief 'Vrienden van het Gooi Bevrijd' komen er tóch veteranen naar Blaricum, net als talloze voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Blaricum Hoewel Het Gooi Bevrijd zijn kampement heeft opgeslagen op camping De Woensberg leek het erop dat het konvooi tijdens de de bevrijdingstocht de gemeente Blaricum niet zou bezoeken. Maar nu gaat het toch gebeuren. 'De Vrienden van Het Gooi Bevrijd', Het Vitus, de Lions en uiteindelijk ook de gemeente hebben de handen ineengeslagen voor een bevrijdingsborrel op zondag 6 mei van 16.30 tot 18.00 uur. Drankjes zijn verkrijgbaar tegen kantineprijzen.

Het is nu 73 jaar geleden dat de nazi's op 5 mei 1945 hun overgave tekenden in Wageningen. Daarmee kreeg Nederland - na vijf lange jaren van bezetting en onderdrukking - haar langverwachte vrijheid terug. De Tweede Wereldoorlog was eindelijk voorbij. Op 7 mei trokken de eerste Canadese troepen het Gooi binnen.

Kostbaar

"Het lijkt zo gewoon, maar vrijheid is enorm kostbaar, dat zien we nog dagelijks om ons heen in de wereld", aldus Camiel Hofstee, woordvoerder van de 'Vrienden van het Gooi Bevrijd'. "Wat de Canadezen, Amerikanen en Britten destijds voor ons gedaan hebben is onvoorstelbaar. Onze ouders en grootouders hebben het nog meegemaakt, dus zo ver terug is het helemaal niet. We genieten nog elke dag van die vrijheid en daarom is het zo belangrijk dat we dit in mei altijd blijven vieren, ook met dit fantastische konvooi."

Opwachting

Op zondag 6 mei rond 16.30 uur worden de eerste voertuigen van Het Gooi Bevrijd verwacht. Komende vanuit Eemnes (rond 15.45 uur over de Wakkerendijk en Meentweg), rijden maar liefst 75 authentieke Tweede Wereldoorlog-voertuigen, vergezeld van dito motoren, Blaricum binnen om hun opwachting op het Oranjeweitje te maken. De organisatie van Het Gooi Bevrijd heeft speciale gasten uit Amerika en Engeland bij zich. Bezoekers kunnen veteranen Bob Izumi (101st Airborne Division), Lewis Banham, Doug Farrington, David Teacher en Frank Tolley, allen ver in de 90, ontmoeten.

Regio

Op zaterdag 5 mei rijdt komt de bevrijdingstocht langs in Huizen en Bussum en op zondag in Weesp en Muiden om vervolgens via Hilversum en Eemnes te eindigen in Blaricum.