V.l.n.r.: Peter Calis (LB), Karin van Hunnik (LB), formateur Leo Janssen  en Ton Stam (VVD).
V.l.n.r.: Peter Calis (LB), Karin van Hunnik (LB), formateur Leo Janssen en Ton Stam (VVD). Foto: PR

Coalitieakkoord Laren rond - Met Calis, Van Hunnik en Stam

Larens Behoud en VVD hebben het coalitieakkoord 2018-2022: 'Gemeente Laren, zelfstandig & kwalitatief: dichtbij de burger' getekend.

Laren Het nieuwe college bestaat uit drie wethouders. Larens Behoud zit met twee wethouders - Peter Calis en nieuwkomer Karin van Hunnik - op het pluche, en Ton Stam mag namens de VVD een nieuwe ronde meedoen.

Peter Calis (1,0 fte) krijgt financiën in zijn portefeuille, Karin van Hunnik (0,6 fte) sociaal domein en cultuur en ruimtelijke ordening komt opnieuw op het bordje van Ton Stam (0,8 fte). Het nieuwe college wordt tijdens een extra raadsvergadering op 9 mei om 20.00 uur beëdigd. Dan zal ook het coalitieakkoord worden voorgelegd aan de raad.
Karin van Hunnik laat weten heel veel zin in de job te hebben. Al had de nummer 2 op de Larens Behoud-verkiezingslijst niet verwacht er een wethouderschap aan over te houden. "Ik heb er wel meteen hard aan getrokken in verband met de juridische kwestie aangaande de arhi-procedure", zegt zij. Dat Larens Behoud ook de komende vier jaar met de VVD verder wil noemt Ton Stam een plezierig cadeautje. Hij meldt dat het akkoord in pais en vree is gesloten. Er waren geen breekpunten, maar er is flink ingezet op veiligheid, het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP), het centrumplan, de woonvisie en de sportnota. "We hebben elkaar gevonden op belangrijke punten", concludeert Stam. Aspirant-wethouder Peter Calis is vereerd om als Larense zoon in het college te zitten: "Ik hoop met heel mijn hart dat we als gemeentebestuur het verschil kunnen maken bij provincie en parlement voor de blijvende zelfstandigheid van Laren."
Het nieuwe beleid in Laren gaat uit van zes belangrijke uitgangspunten. Het behoud van de zelfstandigheid van het dorp - in nauwe samenwerking met de buurgemeenten - staat met stip op nummer één. Het bewaken van de beeldkwaliteit van het dorp staat op de tweede plek. 'Door middel van keuzenota’s worden grote projecten met de raad besproken, waarbij de keuze tussen herbestemming en nieuwbouw uitdrukkelijk aan de orde komt', meldt het akkoord. Er moet ook grotere aandacht voor veiligheid komen en er wordt meer ingezet op handhaving. Een versterking van het boa-team is daarbij zeker een wens. Voor de sport en scouting moet ruimere facilitering komen en ook het aanbieden van een nieuwe cultuurnota - met daarin meer aandacht voor kleinschaligheid en kleinere verenigingen en organisaties - komt op het to-dolijstje. Verder wil dit nieuwe college burgerparticipatie bevorderen door inwoners meer te betrekken bij het beleid in hun buurt. Speciale aandacht heeft de coalitie voor het opstellen van een saneringsplan Gooiergracht, het project Crailo en de wateroverlast. "Het spreekt voor zich dat naast de jaarlijks sluitende begroting het sociaal domein in Laren méér dan netjes geregeld blijft worden", aldus de coalitie.