De reddingbootdag in Blaricum-Huizen werd goed bezocht.
De reddingbootdag in Blaricum-Huizen werd goed bezocht. Foto: KNRM

Ruim 800 bezoekers tijdens reddingbootdag

Blaricum Het was afgelopen zaterdag echt reddingbotenweer, maar een stevig windje en af en toe een bui weerhield ruim achthonderd mensen niet om naar de reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Huizen en Blaricum te komen.

Tijdens de Nationale Reddingbootdag kunnen de donateurs van de KNRM meevaren op de reddingboten en van dichtbij zien wat er gebeurt met hun bijdrage. Naast de reddingboten waren in Blaricum en Huizen ook andere hulpdiensten aanwezig waar de KNRM veel mee samenwerkt, zoals de brandweer en de ambulancedienst.
Voorzitter Ellen de Ranitz van het KNRM-reddingstation Huizen-Blaricum: "Wij zijn er erg trots op dat zo veel donateurs en belangstellenden ook dit jaar de weg naar onze reddingstations wisten te vinden. Het is voor ons erg belangrijk een nauwe band te hebben met de personen die ons een warm hart toedragen en uiteindelijk het reddingswerk in Nederland bekostigen."
Op de reddingbootdag werden in Huizen en Blaricum ruim twintig personen donateur van de KNRM. "Deze extra donateurs zijn hard nodig", vertelt De Ranitz. "De KNRM komt jaarlijks ruim acht miljoen euro tekort bij de exploitatie van de negentig reddingboten die er in Nederland gestationeerd zijn." Donateur worden kan via www.knrm.nl/help-mee.
De KNRM-stations van Blaricum en Huizen zijn sinds 1 januari 2017 samengevoegd. De twee uitrukstations blijven bestaan. "Het vaargebied is best groot: van Amsterdam - Pampus tot Nijkerk. In Blaricum ligt de post bij de Stichtse Brug, in Huizen in de haven. De Kustwacht roept bij een alarmering de boot op die het snelst ter plekke kan zijn. Bij grote incidenten rukken beide posten tegelijkertijd uit", zei De Ranitz eerder.
Zij kreeg - als vicevoorzitter van Blaricum - destijds het verzoek het bestuurlijk efficiƫnt te maken. Ook kwam er een einde aan de traditie van de KNRM dat de burgemeesters voorzitter zijn. In het geval van het nieuwe station Huizen-Blaricum traden de burgemeesters terug en zij vroegen De Ranitz de voorzittershamer ter hand te nemen. "In de praktijk doet de vicevoorzitter het werk. Ook ik heb nu een vicevoorzitter die zich bezighoudt met de stations. Ik richt me meer op regionale werkzaamheden."
De KNRM redt sinds 1824 levens op de Noord- en Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De KNRM wordt volledig gefinancierd door donateurs en uit nalatenschappen. De bemanningsleden van de KNRM zijn vrijwilligers die professioneel worden opgeleid.