Komt het Huis van Eemnes er wel of niet?
Komt het Huis van Eemnes er wel of niet? Foto: Vaessen BV

Spannende weken voor het Huis van Eemnes: burger nu aan het woord

De Eemnesser mag het zeggen. Gaat de bouw van het veelbesproken Huis van Eemnes - waar De Hilt en de bibliotheek in moeten komen - nu wel of niet door?

EEMNES Bij elkaar 2.500 inwoners van Eemnes - een representatieve groep, volgens de gemeente - hebben een brief ontvangen met de vraag om mee te werken aan een draagvlakonderzoek van de gemeente over het Huis van Eemnes. Daarbij staan ook drie vragen.

De eerste vraag is of zij voor of tegen een Huis van Eemnes zijn als centrale ontmoetingsplaats met sporthal, bibliotheek en zalencomplex. De tweede vraag is of zij voor of tegen nieuwbouw zijn van dit pand op de Noordersingel en als laatste de vraag: Moet de gemeente stoppen of doorgaan met de ontwikkeling van het 'Huis' aan de Noordersingel, wetende dat stoppen de gemeente minimaal 2,5 miljoen euro gaat kosten.
Bij de vragen noemt de gemeente ook een aantal voor- en nadelen van zowel het Huis van Eemnes als de locatie. Voordelen van het Huis zijn onder meer dat het nieuwe pand voldoet aan de moderne eisen, de bibliotheek langer open kan en de gemeente kan bezuinigen op de jaarlijkse kosten die zij betaalt voor De Hilt en de bibliotheek. Aan de andere kant is de bouw een forse investering, de interactie tussen gebruikers van de sportvoorziening en de bibliotheek kan elkaar in de weg zitten en De Hilt wordt gesloopt (kapitaalvernietiging).

Wat betreft de locatie Noordersingel is er voldoende ruimte voor activiteiten en bezoekers, minimale hinder voor de omgeving als het gaat om geluid, parkeren en verkeer en het is goed bereikbaar. Aan de andere kant verdwijnt een openbaar sportveld, komt het gebouw op een stuk van de 'groene zone' (die de oude, karakteristieke lintbebouwing van Eemnes zichtbaar houdt) en kan er op piekmomenten parkeergedoe ontstaan.
Dit onderzoek door onderzoeksbureau Enneüs is een idee van de twee nieuwe collegepartijen, Dorpsbelang en PvdA. De lokale partij was altijd al kritisch, de sociaaldemocraten zijn dat na de verkiezingen geworden. Fractievoorzitter Jan de Zeeuw is blij dat de enquête er toch is gekomen, vooral omdat de inwoners in dit in zijn ogen emotionele dossier nu wél worden gehoord. Toch, stelt hij, zal de vragenlijst plus argumentatie de voorstanders meer tevreden stellen dan de tegenstanders. Zo worden de bouwkosten volgens De Zeeuw toch wel rooskleurig gepresenteerd. "Ik moet toegeven dat er binnen onze achterban toch wel een storm ontstond bij het zien van deze enquête. Maar we hebben afgesproken ons rustig te houden."
De gehele kwestie speelt al sinds september 2013 toen de gemeente Eemnes opdracht van de gemeenteraad kreeg om de bibliotheek van Eemnes samen te voegen met De Hilt. Het doel was om één centrale ontmoetingsplaats te hebben voor verschillende sport-, recreatie-, zorg-, educatie- en welzijnsactiviteiten. In 2016 besloot de gemeenteraad om hier een nieuw gebouw voor te laten bouwen in plaats van het verbouwen van het huidige sport- en ontmoetingscentrum De Hilt. Uiteindelijk viel de keuze om een Huis van Eemnes te bouwen aan de Noordersingel. Het ontwerp van de nieuwbouw voor het Huis van Eemnes is inmiddels gereed en geaccordeerd. De bouwaanvraag - ofwel omgevingsvergunning - is door de bouwer aangevraagd en wordt op dit moment beoordeeld. Bij groen licht kan de bouwer begin juli starten met de bouwactiviteiten.
De uitslag van het onderzoek is bekend op 22 mei. Een week later, op 28 mei, wordt de uitslag besproken tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering. Dan neemt de raad ook een besluit over de nieuwbouw.