Overgang naar tamelijk wisselvallig weer, minder warm

Aan de overvloedige zonneschijn en warmte komt een einde. Het hogedrukgebied schuift op richting Finland. Boven de Noordzee komt dan een trogvormige storing te liggen, gevuld met koelere en onstabiele lucht met kans op enkele buien. Een zwakke uitloper van het Azoren hogedrukgebied onderdrukt vrijdag tijdelijk de buienvorming, maar het is minder warm.

Donderdag en vrijdag

Op Hemelvaartsdag is het donderdag eerst wisselvallig. In de nacht en ochtend kunnen enkele buien vallen. In de middag klaart het geleidelijk op. Met een stevige noordwestenwind is het voelbaar frisser na vier zomerse dagen (25+) op rij. Het wordt 15 graden. Vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. Bij een matige zuidoostenwind wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Ook voor het weekeinde wordt wisselvallig weer verwacht. Zaterdag valt het waarschijnlijk mee. Een bui is zeker mogelijk, maar meestal is het droog met enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 19 graden bij een matige zuidenwind. Zondag volgt er meer bewolking met kans op enkele buien. Bij een matige westenwind is het met circa 16 graden aan de koele kant.

Weetje

Begin mei 2008 was het ruim 10 dagen lang stralend zonnig. Op 7 dagen werd het meer dan 25 graden. Tijdens de IJsheiligen (tussen 10 en 15 mei) volgde een inzinking. Ook dit jaar zien we die klassieke temperatuurterugval tijdens de IJsheiligen met ook wisselvalligheid. In de volksweerkunde zou het dan de laatste kans zijn op nachtvorst, maar die kans is nu klein.