Jachthaven Raboes in Eemnes.
Jachthaven Raboes in Eemnes. Foto: PR

Jachthaven 't Raboes is een verborgen pareltje in de polder van Eemnes

Eemnes Midden in het stiltegebied in de Eemnesserpolder ligt Jachthaven 't Raboes. Bemind door natuurliefhebbers, maar relatief onbekend bij het grote publiek. Er heerst dan ook rust. En de liefde voor de natuur is er voelbaar. Er broeden zeldzame vogels en er worden vaak wilde dieren gesignaleerd.

"De mensen die hier hun boot hebben liggen, zijn gek op watersport en dol op de natuur", vertelt havenmeester Gertjan. "Nieuwe rustzoekers zijn zeker welkom, er zijn nog ligplaatsen te huur in de haven. We willen deze bijzondere plek graag delen, maar we zijn er ook heel zuinig op."
Dat het gebied gekoesterd wordt, zie je ook terug in de manier waarop 't Raboes omgaat met duurzaamheid. Het gebied is gasloos en elektriciteit voor boten en auto's wordt opgewekt met zonnepanelen. Ligplaatshouders met elektrische boten kunnen dan ook gratis opladen in de jachthaven. "Zo stimuleren wij elektrisch varen", vertelt Gertjan. "Daarnaast onderhouden we het gebied zonder giftige stoffen en beperken we het gebruik van verlichting tot een minimum."
Ook mensen uit de omgeving kunnen 't Raboes ervaren. Zo is het mogelijk een elektrische sloep te huren of een zeilboot. Ook is er een prachtige klassieke botter - de EB51 - inclusief schipper te huur. "Ik ga zelf op pad met huurders van de botter", vertelt de havenmeester enthousiast. "Je vaart zo het Eemmeer op en er is ruimte aan boord voor twaalf mensen. Dat zijn vaak hele gezellige tochten en de gasten vinden het heel spectaculair om op zo'n bijzondere boot te zeilen."
Gertjan is zelf een enthousiaste watersporter. Hij neemt dan ook de Raboesemvrienden - een koosnaam voor de ligplaatshouders - elk jaar mee op een bijzonder uitje. "Dan gaan we met een hele rits boten achter elkaar de zee op. Vorig jaar hebben we een rondje Noord-Holland gedaan. Het is een machtig gezicht om de boten achter elkaar aan op zee te zien varen. Dit jaar kunnen we de zee niet op in verband met de stromingen, dus we gaan het IJsselmeer uitgebreid verkennen. Ik hoop wel dat we nog een stukje van de Waddenzee mee kunnen pakken. Het is altijd beregezellig." Veel faciliteiten op 't Raboes zijn uitsluitend beschikbaar voor de Raboesemvrienden.
't Raboes is een mooie plek om vakantie te vieren als je van rust en natuurschoon houdt. Je kunt met je eigen boot aanmeren en gebruikmaken van de vakantievlonder: een verlengstuk van je boot waar je kunt picknicken en genieten van de omgeving. Jachthaven 't Raboes is van alle gemakken voorzien en toch is het leven er eenvoudig. Het is er stil. Al is het geluid van vogels soms oorverdovend. Dat maakt het zo'n bijzondere plek. Er zijn mensen, maar de natuur overheerst. Het is een plek die gekoesterd moet worden.
Kijk op www.raboes.nl voor meer informatie.