Wimmy Hu deed ook dit jaar weer mee aan de Lock me Up-actie.
Wimmy Hu deed ook dit jaar weer mee aan de Lock me Up-actie. Foto's: Bob Awick

Initiatiefnemer Free a Girl gezegend en dankbaar voor haar leven in Nederland

Wimmy Hu is ambassadeur en initiatiefnemer van Free a Girl. Deze stichting zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen.

Laren/Blaricum De Larense Wimmy Hu opende onlangs Restaurant CHA! aan de Naarderstraat, op de locatie waar ooit Ria en Evert decennialang Oud Laren runden. Hoewel gasten afgelopen week gewoon welkom waren (de opbrengst van het easy diner ging naar Free a Girl), lieten bekende Nederlanders en lokale helden zich daar twaalf uur lang vrijwillig opsluiten tijdens de Lock me Up-actie. Gewoon om te ervaren hoe het is om in een hokje van 2 bij 1 te moeten bivakkeren.

Ook Wimmy zat in een kooi. "Symbolisch, en als initiatiefnemer kun je niet achterblijven. Het is slechts een fractie van de werkelijkheid, maar het doet je stilstaan bij hoe gezegend je bent met je vrijheid en het feit dat ik in Nederland geboren ben. Als ik in China was geboren had ik niet mijn eigen keuze kunnen maken."

Ze bedacht in 2011 'Lock me up' na een reis naar India, waar ze oog in oog kwam te staan met angstige meisjes die voor seks misbruikt worden. "Dat beeld liet me niet los", zegt ze als ze er weer aan terugdenkt. Zelf dankt ze God op haar blote knieën dat ze als Chinees meisje in Nederland is geboren, omdat ze in dit Westerse land een eerlijke kans heeft gekregen en zichzelf mag zijn. Desalniettemin heeft ze het door haar traditionele opvoeding, het vertrek van haar moeder mét haar broer waardoor ze als vierjarige alleen met haar vader achterbleef en het krijgen van een stiefmoeder die haar als sloof gebruikte, niet gemakkelijk gehad. "Het was lastig en moeilijk, maar ik ben er zonder kleerscheuren doorheen gekomen. Ik voel me heel erg bevoorrecht en heb veel geluk gehad. Ik ben dankbaar voor het leven, ondanks alle ellende", zegt ze overtuigd.

Voorrecht

Op kracht, doorzettingsvermogen en door keihard te werken maakte ze met haar team van The Red Sun in Blaricum een megasucces. Ook CHA! lijkt nu al een schot in de roos. Dat ze nu haar zaken mag inzetten, voelt als een voorrecht. Ze doet dat sinds 2011.
De afgelopen jaren werd met de actie heel veel geld opgehaald. Daarmee heeft Free a Girl meisjes in Bangladesh, Brazilië, India, Nederland, Nepal en Thailand bevrijd. Free a Girl heeft bijgedragen aan de bevrijding van 4.151 meisjes uit bordelen in Azië. Geen gemakkelijke missie, zegt Wimmy. Bordelen, waar de meisjes verstopt zitten, worden undercover bezocht. "Je moet infiltreren en hun vertrouwen winnen." Daar gaat een tijd overheen, maar als dat dan lukt durven de meisjes ook de plekken van de andere meisjes te vertellen. "Pas op het laatste moment wordt de politie ingeschakeld, omdat in die organisatie niet iedereen te vertrouwen is."
Eenmaal bevrijd worden de meisjes tot hun achttiende jaar aan de hand genomen, krijgen traumacounseling en worden net zo lang begeleid tot ze terug kunnen keren in de maatschappij zonder terug te vallen in hun oude patroon. En er zijn al succesverhalen. Ex-slachtoffers zijn mede door de hulp van Free a Girl aan het werk als kapster of als cateraar. Ook krijgen partnerorganisaties geld van de stichting om ex-slachtoffers op te leiden tot advocaat, zodat de mensenhandelaren en pooiers voor tenminste dertig jaar achter slot en grendel verdwijnen.
"De actie was dit jaar voor de achtste keer op rij een groot succes. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen zich vrijwillig laten opsluiten en geld inzamelen voor de bevrijding van de meisjes uit hun afschuwelijke omstandigheden", zegt Free a Girl-directeur Evelien Hölsken. Tijdens de actie lieten ruim driehonderd bekende én onbekende Nederlanders zich opsluiten. Verspreid over 33 verschillende locaties in Nederland, en dit jaar voor het eerst in België, zaten zij gedurende twaalf uur opgesloten in een hokje dat symbool staat voor de bordeelhokjes in India. Dit jaar deden in Laren onder anderen Radio Veronica-dj Giel Beelen, zanger Thomas Berge en songwriter John Ewbank mee aan de actie.

'Ik ben dankbaar voor het leven, ondanks alle ellende'

Giel Beelen maakte vanuit Laren zijn ochtendshow.