Hogere arbeidsmobiliteit in Gooi en Vechtstreek

Laren/Blaricum Het aantal WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek is in april sterker gedaald (-1,2%) dan in maart 2018.

Door de gunstige economische situatie neemt de arbeidsmobiliteit in Gooi en Vechtstreek en in de omliggende regio's toe. Hierdoor veranderen meer mensen van werkgever. Voor een deel van de werkzoekenden zijn er kansen op werk door van beroep te veranderen of in een andere sector te zoeken naar werk.
Eind april 2018 verstrekte UWV 4.718 WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek. De landelijke WW-daling van 21,7% in het afgelopen jaar is sterker dan de daling van 14,8% in de regio Gooi en Vechtstreek. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in april 2018 in de regio Gooi en Vechtstreek met 3,6% iets hoger dan het landelijke WW-percentage (3,5%).
Als gevolg van de economische groei neemt de mobiliteit onder werkenden toe. Mensen zien nieuwe kansen en durven nu vaker van werkgever, beroep en/of sector te veranderen. Jongere werknemers wisselen in het algemeen eerder van baan dan oudere werknemers. Een deel van deze 'jobchangers' was tijdens de economische crisis noodgedwongen in een baan gaan werken die minder paste bij hun kwalificaties.
Betere kansen op de arbeidsmarkt kunnen zich voor mensen zonder werk ook in een ander beroep en/of sector voordoen dan het beroep waarin iemand voor het laatst heeft gewerkt. In de sector ICT, techniek, zorg & welzijn, transport & logistiek, detailhandel en horeca zijn beroepen waarbij werkzoekenden goede kansen op werk hebben.