Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinaviƫ duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa krijgt tijdelijk meer invloed met vanuit het zuiden kans op een bui. Vanaf het weekeinde neemt door de steeds krachtiger wordende Scandinavische hogedrukblokkade de warmte verder toe.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het tijdelijk iets minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar met kans op soms wat meer bewolking vanuit het zuiden. Er kunnen enkele stapelwolken ontstaan waaruit zich een bui kan ontwikkelen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Er waait daarbij een matige aflandige wind tussen noordoost en oost.

Het weekeinde

Voor zaterdag worden zonnige perioden verwacht. Er kunnen nog enkele stapelwolken ontstaan, maar de kans op een bui is klein. Zondag is het vrij zonnig. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting. Zaterdag wordt het circa 27 graden. Zondag en naar verwachting ook maandag piekt de temperatuur tot dicht bij de 30 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.